Suma maximă de 75.000 euro pentru o mașină prin Rabla Plus 2023 provoacă nemulțumiri: BMW România susține că vor fi afectați foarte mulți clienți

Autor: Bogdan Bârliga 10 feb. 2023 Știri auto
Suma maximă de 75.000 euro pentru o mașină prin Rabla Plus 2023 provoacă nemulțumiri: BMW România susține că vor fi afectați foarte mulți clienți

Autoritățile pregătesc noile sesiuni pentru Programul Rabla 2023 și Programul Rabla Plus 2023, iar pentru acest an apar câteva modificări importante.

Printre altele a fost propusă o sumă maximă de 75.000 de euro cu TVA pentru achiziția unui autoturism electric prin Programul Rabla Plus.

Propuneri contestate de importatorii auto

Deși nu avem încă un act oficial prin care să fie stabilit un prag maxim pentru achiziția unei mașini electrice în spațiul public au început să apară unele informații legat de acest aspect.

Guvernanții își doresc să stabilească un prag maxim de 75.000 de euro cu TVA inclus pentru ca o mașină electrică să fie eligibilă în Programul Rabla Plus 2023.

Acest lucru a provocat o serie de nemulțumiri printre importatorii auto și prima reacție oficială vine de la BMW Group România.

Compania germană propune ca schimbările de mare impact să fie făcute pe baza unui program multianual transparent, luând în considerare exemple de pe alte pieţe auto internaţionale, ca o măsură importantă pentru a avea un mediu de încredere și previzibil.

„În acest moment avem în România peste 200 de clienți care au semnat un contract de cumpărare a unei mașini (majoritatea cu o valoare de peste 75.000 de euro). Decizia lor de cumpărare a fost făcută bazându-se pe programul Rabla Plus, în timp ce nu a existat niciun semnal clar de transformare a programului. Noile modificări propuse, dacă sunt puse în aplicare într-o perioadă scurtă de timp. pot scădea încrederea în program și pot afecta direct decizia de cumpărare” se arată într-un comunicat emis de BMW Group România.

Acord pentru subvenții diferite

„Urmând alte modele europene, suntem de acord cu necesitatea de a diferenția subvenția mașinilor electrice în funcție de preț. Cu o singură categorie de preț subvenţionaţă și aceasta fiind una din cele mai mari din lume, propunerea de revizuire a programului Rabla Plus 2023 creează un decalaj artificial și arbitrar de 10.000 de euro în jurului pragului de preţ propus. Dorim să subliniem că cele mai mari diferențieri de preț create de programele europene sunt mai puțin de jumătate din programul românesc” se mai arată în comunicatul BMW.

Acces limitat la programele de înnoire ale parcului auto

Pe de altă parte foarte puțini clienți din România își permit să achiziționeze un autoturism electric prin Programul Rabla Plus pentru că statul român nu contribuie și prin garantarea unei linii de finanțare.

Din acest motiv a apărut dorința autorităților de a limita prețul maxim de achiziție la suma de 75.000 de euro pentru că cine dispune de aceste sume n-ar avea neapărat nevoie de ajutorul oferit prin programele Rabla.

Dar la acest moment o familie cu venituri nete și cu un credit imobiliar deja contractat are șanse minime să primească un credit bancar pentru achiziția unui autoturism electric chiar dacă încearcă să cumpere mașina prin Programul Rabla Plus.

Programul Rabla 2023: când va începe în acest an

Autoritățile se pregătesc să implementeze noile ediții pentru Programul Rabla și pentru Programul Rabla Plus, iar principele noutăți din acest an sunt creșterea sumelor pentru primele de casare și stabilirea unui prag maxim pentru achiziția unui autoturism electric.

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic 2023 principala noutate o reprezintă mărirea primei de casare cu 15 procente.

Pentru Programul Rabla Plus 2023 se pregătește un buget mai mare, iar în această sesiune se vor finanța și flotele comerciale.

Cel mai probabil Programul Rabla Clasic 2023 și Programul Rabla Plus 2023 vor fi demarate în acest an în luna martie sau aprilie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide