Surse din Poliție dezvăluie: Aparatele Drugtest sunt neconcludente

Autor: Cristian Agatie 21 aug. 2021 Știri auto

Surse din Poliție dezvăluie: aparatele Drugtest sunt neconcludente în a stabili dacă un șofer a consumat sau nu droguri. Informația a apărut în spațiul public după ce un polițist a fost testat pozitiv cu un astfel de aparat.

Intră în Galeria FOTO

Acțiunile tematice ale Poliției Rutiere pentru depistarea șoferilor băuți sau drogați (sau ambele, în multe din cazuri) sunt puse sub semnul întrebării chiar din interiorul instituției, după ce un polițist a fost testat pozitiv cu aparatul Drugtest. Este același aparat folosit pentru testarea șoferilor în timpul operațiunilor de control.

Este vorba de un agent de la Poliția Rutieră Prahova, care a fost testat pozitiv pe 18 august, la intrare în serviciu. Agentul urma să verifice la rândul său șoferii care circulau pe DN1, polițistul fiind angajat la Biroul Drumuri Naționale și Europene. Biroul de presă al IPJ Prahova a confirmat informația.

„La data de 18 august a.c., în urma efectuării unor activități de verificare a polițiștilor, pentru unul dintre aceștia, la testarea cu aparatul Drugtest, s-a înregistrat rezultat pozitiv. Având în vedere acest aspect, IPJ Prahova a transmis o informare către BCCO Ploiești, în vederea continuării verificărilor, conform competenței”, au declarat cei de la IPJ Prahova.

Dezvăluiri din Poliție: Aparatele Drugtest sunt neconcludente

În urma acestui incident, surse din Poliție au declarată pentru Ziarul Incomod că testările cu aparatul Drugtest nu sunt concludente. Mai exact, este nevoie de analize medicale mult mai performante care se fac doar în laboratoare dedicate pentru a dovedi că o persoană chiar a consumat droguri.

În plus, pentru ca dosarul penal să fie trimis în judecată, procurorul de caz are nevoie de substanță pentru a avea probe în fața instanței de judecată. În lipsa acesteia, de regulă dosarele pe consum de droguri se finalizează cu clasare.

Revenind la cazul polițistului testat pozitiv cu aparatul Drugtest, acesta s-ar fi apărat spunând că nu este consumator de droguri, dar că a luat mai multe medicamente (suplimente alimentare) pentru că se pregătește să susțină un examen. Având în vedere informațiile de mai sus, agentul are toate șansele să fie exonerat de răspundere.

Cazul polițistului ne amintește de cel al unei șoferițe, care a contestat un proces verbal după ce i-a fost reținut permisul pentru consum de alcool. Femeia a susținut că alcoolemia se datora consumului de alimente fermentate. Surprinzător, instanța i-a dat câștig de cauză. Un alt șofer care susținea că alcoolemia se datorează consumului de fructe nu a reușit însă să scape de suspendarea permisului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide