Suzuki se gândește să lanseze un SUV de clasă mică în 2024

Autor: Mihai Morcovescu 28 nov. 2021 Știri auto

Popularitatea SUV-urilor mici pe piețele emergente a determinat mulți producători să intre în acest segment, iar Suzuki se pare că pregătește un astfel de model.

Mai exact, producătorul nipon plănuiește o astfel de versiune de caroserie pentru viitoarea generație Swift. Mai mult decât atât, viitorul SUV de clasă mică se va baza pe versiunea de performanță a hatchback-ului, Swift Sport. Viitorul model ar urma să umple golul din gamă dintre Ignis și Vitara.

Noua generație a lui Suzuki Swift ar urma să fie lansată în cursul anului 2022, deși actualul model a primit un facelift doar în urmă cu doi ani. Noul Swift va fi construit pe o versiune îmbunătățită a platformei „Heartect” de la Suzuki și va avea o abordare evolutivă în în ceea ce privește limbajul de design și dimensiunile.

Viitorul SUV va primi motorul turbo de pe Swift Sport

Varianta Swift Sport este de așteptat să debuteze pe piață în primăvara anului 2023. În momentul lansării, aceasta va fi echipată cu un grup motopropulsor similar cu actualul „hot-hatch”, care se bazează pe o unitate turbo de 1,4 litri și un sistem mild-hybrid de 48V.

Diferența ar urma să se facă cel mai probabil la capitolul estetică. Noul Swift Sport va beneficia de un look și mai sportiv care să sublinieze capabilitățile sale „hot-hatch”, precum și de o configurație mai rigidă a suspensiei.

Se pare că aceeași platformă și același sistem de propulsie vor servi drept bază pentru viitorl Swift Cross, model care ar trebui să-și facă debutul în anul 2024. Noul SUV-ul de clasă mică va avea o gardă la sol mai mare și protecții din plastic în partea inferioară a caroseriei, specifice vehiculelor de teren. De asemenea, datorită înălțării caroseriei, viitorul Swift Cross ar trebuie să ofere și mai mult spațiu la interior, ceea ce este o cerință primordială în rândul clienților de SUV-uri, scrie Carscoops.com.

Sistemul de propulsie turbo de pe modelul Swift Sport pare mai potrivită pentru viitorul Swift Cross decât sistemul de propulsie mild-hybrid care se bazează pe motorul aspirat de 1,2 litri al versiunii de bază.

Performanțele SUV-ului de mici dimensiuni ar urma să fie similare cu cele ale „hot-hatch”-ului, însă cu un plus la capitolul confort. Inginerii de la Suzuki se gândesc să monteze pe viitorul model sistemul de tracțiune integrală „AllGrip AWD” pentru a-i conferi lui Swift Cross capabilități în off-road. Totuși, acesta ar putea fi oferit doar opțional.

Viitorul Suzuki Swift Cross ar putea fi o versiune rebrenduită a modelului Toyota Yaris Cross cu tehnologie full-hibrid. Nu ar fi prima dată când un model Suzuki și unul Toyota împart aceeași platformă (vezi modelele Suzuki Across și Toyota RAV4).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Suzuki


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide