Țările care au cele mai scumpe taxe de trecere din Europa. Unde sunt cele mai mici?

Autor: George Cristea 03 mart. 2021 Știri auto

Franța are cele mai scumpe taxe de trecere din Europa, arată un raport al Northgate, care a analizat 44 de țări europene. Raportul a luat în calcul exclusiv taxele de trecere pe poduri, tunele și autostrăzi, fără vinietele de drum existente în unele țări.

Intră în Galeria FOTO

Campania de vaccinare se desfășoară accelerat în mai toate țările din Europa, iar asta alimentează optimismul românilor că vor putea călători mai mult în această vară. Ne putem gândi din nou la viitoarea vacanță sau roadtrip, iar unul dintre punctele importante ale oricărei călătorii este stabilirea bugetului.

În cazul unei vacanțe cu mașina, bugetul de combustibil este semnificativ și poate atinge o treime sau mai mult din totalul cheltuielilor de călătorie. În afară de combustibil, însă, o călătorie cu mașina mai presupune și plata taxelor de drum în multe țări, iar acestea pot fi semnificativ de mari.

Northgate, o companie de rent-a-car din Marea Britanie, a analizat taxele de trecere din 44 de țări europene. Vestea bună este că un sfert dintre țările analizate nu au taxe de trecere, chiar dacă pot avea taxe de drum plătite prin viniete care acoperă utilizarea drumurilor pentru o anumită perioadă. Raportul ia în calcul exclusiv taxele de trecere pe poduri, tunele și autostrăzi, care nu sunt acoperite de viniete.

Unde sunt cele mai scumpe taxe de trecere din Europa și unde circuli gratis

Rezultatul este oarecum surprinzător – Franța are cele mai scumpe taxe de trecere din Europa. O călătorie de la Paris la Marsilia va scoate din buzunarul unui șofer cu o mașină de familie suma de 58,31 euro, fiind cea mai scumpă rută din Europa. Suma este valabilă în cazul folosirii autostrăzilor A6 și A7, dar Franța are suficiente șosele alternative unde se circulă fără costuri suplimentare.

Parcurgerea distanței dintre Milano și Napoli va costa pentru o mașină de familie 56,25 euro, fiind a doua cea mai scumpă rută din Europa. Aproape la fel de scumpă este parcurgerea distanței dintre orașele norvegiene Bodø și Oslo, dar ne așteptam la asta – Norvegia e o țară scumpă.

Țările din fosta Iugoslavie au în general cele mai mici taxe de trecere din Europa. Parcurgerea distanței de 37 km între Petrovec și Veles din Macedonia de Nord costă doar 1,28 euro.

Cel mai scump tunel din Europa este Great St. Bernard care leagă Italia de Elveția. Taxa de trecere este de 25,34 euro. În schimb, cel mai ieftin tunel este Sozina Tunnel din Muntenegru – 2,46 euro. Ceva mai ieftin este podul care leagă Norvegia de Suedia, Svinesundsbron, care are o taxă de trecere de 1,93 euro. La polul opus, cel mai scump pod este Storebælt din Danemarca – 7,14 euro costă traversarea acestuia.

Dacă te gândești la o vacanță cu mașina în Europa, nu strică să știi care sunt celelalte taxe de drum care trebuie plătite și ce pățești dacă nu le plătești.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide