Taxele pentru permis și înmatriculare se pot plăti acum și online

Autor: George Cristea 17 aug. 2020 Știri auto
Taxele pentru permis și înmatriculare se pot plăti acum și online

O hotărâre de guvern adoptată vineri permite ca taxele pentru permis și înmatriculare să se poată plăti acum și online, prin intermediul ghiseul.ro.

Potrivit hotărârii de guvern adoptate vineri, taxele aferente serviciilor comunitare de utilitate publică se vor putea plăti și prin intermediul portalului ghiseul.ro. Textul noii hotărâri modifică HG 1.235/2020 în sensul adăugării unui nou alineat. Astfel, pe lângă obligațiile de plată către bugetul general consolidat, se vor putea efectua și acele plăți „aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum și orice alte plăți efectuate către diverse entități publice sau private”, se precizează în proiectul de HG.

De ce nu se putea plăti online taxele pentru permis și înmatriculare

În nota de fundamentare se arată că legislația nu permite, în prezent, plata acestor servicii prin Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP), deoarece aceste taxe nu reprezintă obligații de plată către bugetul general consolidat și prin urmare nu pot fi plătite direct în contul beneficiarilor. Până acum, astfel de taxe (inclusiv cele pentru eliberarea pașapoartelor, spre exemplu) se plăteau fie prin virament bancar, fie la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului, fie prin mandat poștal, ajungând ulterior în conturile beneficiarilor.

Odată publicat în Monitorul Oficial, acest act normativ va permite plata directă a taxelor pentru permis și înmatriculare, dar și a taxelor pentru emiterea autorizațiilor de circulație provizorie, în conturile instituțiilor care prestează serviciile respective. Banii vor fi virați în cel mult o zi lucrătoare de la data autorizării tranzacției. Noua hotărâre de Guvern creează cadrul legal care permite plata acestor taxe online, prin intermediul platformei ghiseul.ro.

Reamintim că taxele pentru emiterea permisului și a certificatului de înmatriculare au fost majorate recent. Astfel, pentru eliberarea unui permis auto, tariful este acum de 89 de lei, majorat de la 68 de lei. Cei care au nevoie de un certificat de înmatriculare vor plăti 49 de lei în loc de 37 de lei. Ultima majorare avusese loc în martie 2009.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide