Se stabilește termen limită pentru a elimina motoarele pe combustie?

Autor: David Andrei 11 mart. 2021 Știri auto

Motoarele pe combustie au zilele numărate. Nouă state membre ale Uniunii Europene cer stabilirea unui termen limită pentru eliminarea acestora.

GALERIE FOTO

Motoarele pe combustie dispar încet, dar sigur de pe piață. Mai multe state membre UE doresc accelerarea acestui proces în blocul comunitar. Astfel, într-o acțiune coordonată de Olanda și Danemarca, susținute de alte șapte state, au trimis o scrisoare Comisiei Europene. Prin aceasta, solicită politici stricte la nivelul UE în vederea reducerii emisiilor de gaze în sectorul transporturilor.

Pe lista țărilor care au semnat scrisoarea și-au trecut numele și Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Malta.

Principalul obiectiv al acestei acțiuni este stabilirea unui termen limită pentru eliminare propulsoarelor pe benzină sau diesel. Europa ar putea deveni neutră din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

În vederea îndeplinirii obiectivelor climatice, Comisia Europeană va propune standarde tot mai dure privind emisiile de dioxid de carbon ale vehiculelor noi comercializate în UE. O măsură în acest sens va fi extinderea rețelei de stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Cele nouă țări solicită modificarea legislației UE pentru a le permite statelor membre să ia măsuri la nivel național cu privire la interzicerea mașinilor cu motoarele termice.

Motoarele pe combustie, tot mai puțin populare în fața celor cu emisii reduse sau zero

Producătorii auto s-au conformat și au anunțat strategii prin care vor face tranziția la o gamă exclusiv electrică. Potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de mașini “verzi” în UE s-a triplat anul trecut, depășind în premieră pragul de un milion de unități comercializate. 538.772 dintre acestea au fost pur electrice, numărul lor dublându-se față de cel înregistrat în 2019 (247.854 unități).

Pentru ca cifrele să devină tot mai mari, statele europene oferă subvenții semnificative. Bonusul oferit prin intermediul programului guvernamental Rabla Plus în România, în valoare de 45.000 de lei, este cel mai mare din UE.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide