Tesla Cybertruck în Europa? De ce nu ar putea fi înmatriculat modelul electric în România?

Autor: Ionuț Vîlciu 01 apr. 2024 Știri auto

Tesla Cybertruck se numără printre cele mai controversate și populare mașini ale momentului, dar compania ar putea avea probleme în a aduce camioneta electrică în Europa.

Unii au crezut că Elon Musk doar glumea, dar Cybertruck s-a materializat cu designul prezentat inițial în 2019, un design care a divizat lumea auto în două tabere. Deocamdată, camioneta electrică se vinde doar peste ocean, în America de Nord, iar planurile pentru debutul european ar putea fi ruinate din cauza normele de siguranță ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, un exemplar a ajuns pe teritoriul Europei, urmând, cel mai probabil, să fie înmatriculat. Sau cel puțin proprietarul va încerca să înmatriculeze mașina, deoarece există câteva lucruri care ar putea sta în calea obținerii omologării individuale pentru a circula în Europa. Bineînțeles, mașina a ajuns pe platformă, neavând drept de circulație.

De ce Tesla nu aduce Cybertruck în Europa?

Lars Moravy, vicepreședintele departamentului Tesla de inginerie a vehiculelor, a confirmat pentru TopGear Olanda că Cybertruck probabil nu va ajunge niciodată în Europa.

Reglementările de siguranță ale Uniunii Europene reprezintă o problemă mare în vederea omologării noului model electric, dată fiind construcția din oțel inoxidabil și modul în care structura mașinii funcționează.

„În primul rând, piața pentru pickup-uri în America este uriașă și asta este diferit la voi”, a spus Moravy pentru TopGear. „În al doilea rând: reglementările europene impun o rotunjire de 3,2 milimetri pe părțile proeminente. Din păcate, este imposibil să se facă o rotunjire de 3,2 milimetri pe o foaie de oțel inoxidabil de 1,4 milimetri”, a adăugat el.

Astfel, forma mașinii nu ar putea trece de testele de siguranță, plus că ar putea reprezenta un pericol pentru pietoni, date fiind muchiile ascuțite ale caroseriei. Pe lângă faptul că mașina nu s-ar putea conforma standardelor europene de siguranță, Cybertruck este pur și simplu prea greu pentru a fi condus cu un permis obișnuit.

Tesla Cybertruck, prea grea pentru a fi condusă cu categoria B

Potrivit InsideEVs, Cybertruck are două posibile cote de greutate brută a vehiculului (GVWR):

Clasa G – mai mare de 3.629 kg, până la 4.082 kg;
Clasa H – Mai mare de 4.082 kg, până la 4.536 kg.

După cum putem vedea, cel mai mic rating este deja peste limita europeană. Aceasta ar însemna că, dacă ar fi vândut în Europa, un client Cybertruck ar trebui să aibă o licență de categoria C, care este destinată vehiculelor care au un GVWR de peste 3,5 tone. Astfel, un șofer normal, care deține permis de categoria B, nu ar putea conduce camioneta electrică în Europa, implicit în România.

Dată fiind cererea simțitor mai mică pentru camioneta a clienților europeni, dar și dificultățile cu care compania ar trebui să se confrunte pentru a face din Cybertruck un vehicul legal pentru Europa, este posibil să nu vedem vreodată acest model pe Bătrânul Continent.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Carspotting/Facebook


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide