Test drive BMW M2: Cifrele sunt de prisos

Autor: Ionuț Vîlciu 21 sept. 2023 Știri auto

Noul BMW M2 este tot ceea ce a consacrat BMW: motor cu 6 cilindri montat longitudinal, tracțiune spate, o dinamică ascuțită, totul îndesat într-o caroserie compactă în două uși. Este cea mai fioroasă încarnare a actualei generații Seria 2 și o experiență în care cifrele devin rapid irelevante.

BMW M2 este cea mai puternică, mai „rea” și mai fioroasă versiune a noii generații Seria 2, având destule în comun cu frații mai mari, M3 și M4. Totuși, vom vedea că abordează lucrurile ușor diferit, comparativ cu frații săi mai mari, care au ajuns într-o altă sferă a performanțelor. M2 se axează mai mult pe experiența pe care o oferă șoferului și este o jucărie foarte abilă pe viraje, grație unui șasiu bine setat și trenului de rulare puternic, dar nu exagerat.

Nu vreau să pierd prea mult timp cu designul, probabil nu asta interesează prea tare. Fiecare și-a creat o opinie, unii adoră aspectul mașinii, acest look funky, ca de jucărie, alții nu la fel de tare. Mașina are un aspect aparte, cu siguranță nu va trece neobservată, mai ales dacă este finisată într-o nuanță precum Zandvoort Blue. Comparativ cu un Seria 2 obișnuit, M2 este mai lat, iar aripile evazate mi-au adus aminte de designul lui E30 M3. E ceva legat de acele linii pătrățoase care m-au dus cu gândul la originalul M3. Este un design modern, dar care înglobează reperele clasice BMW.

Noul BMW M2 este o mașină care livrează

Lăsând aspectul la o parte, este timpul să vorbim despre ce poate mașina. Noul BMW M2 este construit pe arhitectura CLAR, la fel M3 și M4, cu care împarte și propulsorul. Este vorba despre S58, un motor cu 6 cilindri în linie, de 3,0 litri, care produce în acest caz 460 CP și 550 Nm. Toată această putere este livrată exclusiv roților spate printr-o transmisie automată cu 8 rapoarte. Opțional, clienții pot alege și o cutie manuală cu 6 viteze.

Pachetul motor-cutie se descurcă foarte bine. În orice treaptă te-ai afla, motorul se simte puternic, cuplul este prezent constant și mișcă cu ușurință cele 1.725 de kilograme ale mașinii. Cât de bine? M2 accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 4,1 secunde și o face cu destulă dramă. Dacă alegi cel mai agresiv mod, atunci evacuarea se trezește complet la viață, iar motorul cântă prin cele 4 terminații ale evacuării. Puterea este livrată liniar, previzibil chiar, și este disponibilă pe o plajă largă de turații.

Drama constă și în modul în care mașina poate pierde aderența pe puntea spate. Din fericire, se întâmplă destul de progresiv, dacă ai anvelope încălzite, povestea se schimbă radical dacă anvelopele sunt reci. Este suficientă o clipă de neatenție pentru a scăpa mașina de sub control, de aceea BMW M2 ar trebui tratat cu respect. Este o mașină violentă, setată dinamic, care nu te va menaja prea mult și nu va ezita să „muște” când are ocazia. Totuși, diferențialul cu alunecare limitată lucrează din răsputeri să pună toți cei 460 CP la asfalt, ceea ce este îmbucurător. În plus, acesta îți conferă suficientă încredere în ceea ce se întâmplă cu puntea spate, plus că suspensia este bine setată și se așează bine pe viraje. M-a surprins nivelul de aderență pe care mașina îl dezvoltă, cu condiția să aduci anvelopele în temperatură, bineînțeles.

Cum se conduce?

Nu este o mașină în care te urci și ești pilot. Da, te ajută, dar și tu trebuie să fii conștient de ceea ce conduci. Dacă ajungi să înțelegi mașina și să îi simți limitele, noul M2 este foarte distractiv. Se simte ca o mașină stabilă, cu o punte spate bine setată și o direcție precisă, pe principiul „țintește și trage”. Unde îndrepți volanul, acolo se va duce mașina. Cu toate acestea, mi-ar fi plăcut ca direcția să fie ceva mai comunicativă, dar nu este ceva care să strice experiența.

Suspensia adaptivă amortizează bine, este rigidă, dar modul Comfort va fi suficient de maleabil încât să nu simți fiecare pietricică sau crăpătură în asfalt. Chiar dacă este mai greu, BMW își maschează bine greutatea pe viraje, aproape că uiți că arunci pe viraje o mașină de peste 1,7 tone. Îți mai aduci aminte de această masă când treci peste o denivelare mai amplă, unde poți simți kilogramele suplimentare. În rest, mașina își maschează foarte bine masa și se simte agilă, gata să îndeplinească orice dorință a celui ce se află în spatele volanului.

Masa este controlată bine și de frâne, care beneficiază de discuri ventilate și perforate față/spate și de etriere cu 6 pistonașe pe puntea față. Mașina nu duce lipsă de putere de frânare și, în funcție de preferințe, le poți trece pe Comfort sau pe Sport, pentru un răspuns mai agresiv. Răspunsul acestora este foarte bun și pot fi moderate foarte ușor, grație unei pedale de frână bine calibrate.

Mașina este o adevărată experiență, mai ales dacă te poți aventura pe un drum virajat, deoarece acolo strălucește M2. Nu este o mașină făcută pentru viteză în linie dreaptă, în mod neapărat, deși reprizele sunt fulminante, ci se vrea a fi o mașină agilă. Transmisia automată schimbă bine și poți altera ferocitatea schimbărilor de treaptă, direcția îți comunică suficient de bine ce fac roțile față, iar diferențialul permite mașinii să se rotească în viraje.

M2 se achită de acest scop, de a fi o mașină agilă și distractivă, cu brio, oferind o experiență senzorială completă șoferului. De asemenea, într-un segment în care restul compactelor sportive cu peste 400 CP sunt bazate pe arhitecturi cu motoare transversale, M2 este un unicorn.

Poți trăi cu un M2?

Eu zic că da, dacă nu ai prea multe de transportat. În viața de zi cu zi, mașina poate fi și docilă, mai ales dacă nu te grăbești nicăieri și treci motorul pe Efficient. Totul se calmează, evacuarea devine suficient de silențioasă, iar răspunsul accelerației este mai cuminte. În plus, m-a surprins eficiența acestui pachet propulsor. Poți obține consumuri remarcabile, ținând cont de performanțele mașinii. Nu, nu vei atinge cifrele oferite de BMW, dar poți consuma în jur de 11 – 12 litri per 100 km în viața reală.

Cât despre interior, vorbim despre un BMW de nouă generație și, cu toate că avem de-a face cu un model compact, materialele sunt de foarte bună calitate, Asamblarea este bine realizată, iar scaunele te țin bine în loc. Dacă simți nevoia de mai mult suport, există și opțiunea de scaune scoică din fibră de carbon.

Poziția la volan este așa cum trebuie, joasă, șoferul este înconjurat de mașină. Toate comenzile sunt la îndemână, iar sistemul de infotainment, care nu este tocmai cel mai ușor de folosit, răspunde bine la comenzi. Instrumentarul de bord digital de 12,3 inch este acompaniat de un head-up display, foarte util, mai ales când privirea ta se concentrează pe următorul viraj pe care îl vei aborda.

Pe lângă tabloul de bord digital, mașina folosește un ecran de 14,9 inch pentru sistemul de infotainment. Acesta poate fi controlat prin atingere sau prin intermediul selectorului montat pe consola centrală. Oricum ar fi, răspunde bine, dar este nevoie de puțin timp de acomodare dacă nu ai mai avut experiență cu noua generație a sistemului de infotainment de la BMW. Cred că cel mai mare minus al interiorului este reprezentat de lipsa comenzilor fizice pentru climatizare. Câteodată ți-ai dori să poți să activezi scaunul încălzit fără să fie nevoie să deschizi un meniu pe ecranul central.

Concluzii

Noul BMW M2 este dovada vie că jucăriile cresc odată cu noi. Poate că pe unii dintre noi aspectul îi va da la o parte, dar cred că mai presus de design stă abilitatea mașinii de a oferi un cumul de senzații celui din spatele volanului. Este o experiență completă, de la sunet la model în care mașina este capabilă să vireze și să frâneze, totul lucrează pentru șofer. Da, este mai greu, dar este și mai puternic, iar doritorii pot opta pentru transmisia manuală, dacă asta își doresc.

M2 ar trebui să fie cea mai accesibilă modalitate de a intra în gama de performanță a producătorului german. Accesibil este un termen relativ, deoarece BMW M2 are un preț de pornire de 71.876 de euro cu TVA inclus. Configurația testată de noi a avut destule opționale, fapt care a ridicat prețul până la valoarea de 89.071 de euro cu TVA inclus. Ținând cont de ceea ce poate mașina și de faptul că restul rivalilor au configurații cu motoare transversale și platforme cu tracțiune față la bază, BMW M2 poate fi alegerea câștigătoare pentru cei ce vor o mașină relativ compactă, distractivă, creată pe o rețetă clasică.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide