Test drive Mitsubishi ASX 4WD – Vine iarna, bine-mi pare

Autor: Elena Luchian 17 dec. 2019 Știri auto

Vine iarna, bine-mi pare, am un Mitsubishi ASX AWD în parcare. “SUV pentru aventuri urbane”, spun japonezii despre al lor nou ASX. Dar se descurcă și în afara junglei citadine. Am verificat noi când am luat la test Mitsubishi ASX 2.0 MIVEC cu transmisie automată, tracțiune integrală 4WD și echipare de top, Intense.

Galerie foto

Noul Mitsubishi ASX, dezvăluit în primăvara anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, a primit aproape tot ce avea nevoie la cel de-al patrulea facelift și ultimul exercițiu înainte de vennirea pe lume a unei noi generații. După aproape un deceniu pe piață și 1,32 de milioane de unități vândute, ASX a dat jos haina care începuse să devină fadă și mediocră într-un segment tot mai colorat, atât de popularizat și de competitiv. Și s-a îmbrăcat într-un costum nou, care îi fac pe ceilalți șoferi să întoarcă privirea: “Ce a trecut pe lângă mine?” Era și timpul, ASX!

Test drive Mitsubishi ASX (18)

Nu prea mare pentru a fi incomod la manevrele în spații înguste, nu prea mic pentru a fi nepractic, cu nuanța-i sobră Oak Brown metalizat (476 de euro), culoare nouă în gamă alături de Sunshine Orange și Red Diamond, Mitsubishi ASX mi-a prezentat încredere de la prima întâlnire. Părea mașina perfectă pentru a înfrunta codurile galbene de viscol și ninsoare neprogramate încă.

Tot ce este în fața parbrizului lui ASX s-a schimbat. Mașina a primit o capotă nouă, o grilă nouă, faruri LED înguste și alungite și elemente cromate care îl fac agresiv și sigur pe el, atât de asemănător cu pick-up-ul L200. Cum să nu prezinte încredere cu figura asta a lui de “Gata de aventură”? La polul opus apar stopuri cu aspect tridimensionl, un difuzor fals cu look agresiv și o bară redesenată, iar din profil, mașina mea cu linii angulare este, cum spun japonezii “robust & ingenious”.

Test drive Mitsubishi ASX (21)

A dispărut din gamă motorul de 1,6 litri și am la dispoziție propulsorul aspirat de 2.0 litri MIVEC pe benzină, care dezvoltă 150 de cai putere și un cuplu de 195 Nm. Este cuplat la o transmisie automată CVT, care simplifică enorm viața în orașul ultra-aglomerat, și la un sistem detracțiune integrală AWD. Nu este nici cel mai sportiv și nici cel mai economic propulsor din segment, dar sunt de mare ajutor padelele de pe coloana de direcție, care îmi permit să îi dau un boost uneori necesar transmisiei. Iar sus în ture, MIVEC-ul de sub capotă începe să uite că trage după el aproape o tonă și jumătate și să se bucure de drum, iar tu să te bucuri de depășiri fără emoții.

Virajele vin la pachet cu un ruliu ușor deranjant, iar lui ASX nu-i plac deloc schimbările bruște de direcție. Suspensia multi-link cu arcuri elicoidale nu filtrează impecabil denivelările, așa că o groapă în asfalt s-ar putea să fie resimțită din plin.

ASX mai are un atu. Nu se sperie de zăpadă și nici de terenuri grele, pentru că are garda la sol și sistemul de tracțiune integrală drept arme imbatabile.

Test drive Mitsubishi ASX (34)

Interiorul propune o atmosferă interesantă, foarte asemănătoare cu cea a modelului lansat în 2010. Arată excelent scaunele îmbrăcate într-o combinație de piele sintetică și piele tip velur, care prezintă cusături contrastante roșii. Ecranul tactil nou de 8 inci este mai mare decât cel al versiunii anterioare de 7 inci, inclus în Smartphone Link Display Audio, care aduce și sistemul de navigație, radioul digital, șase difuzoare și două porturi USB. Conexiunile Apple CarPlay și Android Auto îl aduc pe ASX în prezent. Un kit sport cu pedalier sport duce ambianța la un alt nivel pentru 104 euro.

Linia de echipare Intense îmi aduce la bord climatizarea automată și – la fix pentru temperaturile negative – scaune încălzite, volan și schimbător îmbrăcate în piele, finisaje piano black.

Tot ca la modelul de acum aproape 10 ani, în ASX-ul care măsoară 4.365 metri în lungime și are un ampatament de 2.67 metri, este suficient spațiu pe bancheta din spate pentru trei adulți, atât timp cât nu sunt prea corpolenți și cât nu poartă costumul de schi. Au acolo o cotieră cu suport de pahare, dar nu și suporturi pentru sticle în portiere.

Portbagajul a fost mereu un as în mânecă pentru ASX, iar cu pragul mic de încărcare, mașina își mai trece o carte câștigătoare în cont. 406 litri sunt disponibili pentru bagaje, iar bancheta fracționabilă 40/60%, odată rabatată, oferă spațiu pentru transportul obiectelor voluminoase sau lungi.

Test drive Mitsubishi ASX (37)

Geamurile mari asigură o vizibilitate impecabilă și primesc un ajutor în plus de la senzorii de parcare și camera pentru marșarier, chiar dacă aceasta nu are o rezoluție foarte bună.

Frânarea autonomă de urgență și asistența la plecarea în rampă sunt standard în gamă. La fel este și controlul activ al stabilității și tracțiunii, iar mașina de test beneficiază și de un pachet de siguranță cu o listă lungă de sisteme de asistență: monitorizarea unghiului mort, avertizare la ieșirea cu spatele din parcare și sistem de asistență la schimbarea benzii de rulare. La capitolul Siguranță, trebuie adusă în discuție și caroseria RISE (Reinforced Impact Safety Evolution), proiectată anume pentru o protecție suplimentară ocupanților, care integrează ranforsări în punctele critice ale acesteia, direcționând și absorbind energia în cazul unui impact.

Versiunea cu motor 2.0 MIVEC, transmisie automată, tracțiune integrală și echipare Intense are un preț de pornire de 24.145 de euro, însă așina testată se îndreaptă vertiginos spre 30.000 de euro. Dar Mitsubishi oferă discount-uri consistente care o aduc înapoi către prețul de pornire al acestei versiuni. Pentru cine nu este pretențios, dar vrea o mașină robustă, de încredere, ASX cu linie de echipare Inform, transmisie manuală și tracțiune față are un preț imbatabil în segment: 16.648 de euro.

 

Verdict

Are o existență complicată Mitsubishi ASX, care încă așteaptă să fie reinventat. Poziționat ca dimensiuni și motorizări între segmente, japonezul trebuie să le dea bătăi de cap și SUV-urilor mici, și celor compacte. Poate că nu este nici cel mai sportiv, nici cel mai economic, nici cel mai frumos și nici cel mai modern dintre ele. Dar are motive să atragă atenția clienților. Este accesibil, vine cu o garanție de 5 ani sau 150.000 de kilometri și sfidează tendințele cu un curaj care îl fac să fie atractiv.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mihai Pop



Comentarii
Inchide