Țiriac Collection a primit două Mercedes-Benz 600. Cum arată „Lebedele albe” ale lui Ion Țiriac – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu acum 2 săptămâni Știri auto

Începutul anului 2023 aduce două noi exponate în galeria Țiriac Collection: un Mercedes-Benz 600 produs în 1966 și un Mercedes-Benz 600 Pullman fabricat în 1969.

Ambele modele integrate în colecție, Mercedes-Benz 600 din 1966 și Mercedes-Benz 600 Pullman din 1969, au fost restaurate în atelierul lui Klaus Kienle. Un alt exponat Mercedes de mare valoare aparținând galeriei Țiriac Collection a fost anterior restaurat în atelierul Kienle: Mercedes-Benz 540 K din anul 1937.

Aceste două mașini au o istorie în spate, iar pentru mine istoria contează mai mult decât produsul. Am avut șansa să cumpăr aceste două ”lebede” acum trei luni. Au trecut printr-o verificare riguroasă, iar astăzi mă bucur să le am în galerie”, a declarat Ion Țiriac.

Mercedes-Benz 600 a fost prezentat la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt în anul 1963, ca înlocuitor pentru venerabilul W186/189 „Adenauer” 300, fiind un competitor direct pentru Rolls-Royce Phantom V.

Modelul lansat în urmă cu 60 de ani reprezenta o mașină de lux care îmbina cele mai moderne dezvoltări tehnologice ale timpurilor respective, fiind considerată „cea mai bună mașină din lume” la acea vreme. Tot atunci, redactorul-șef al revistei „Auto Motor și Sport” din Germania, Hans Ulrich Wieselmann, a folosit numai superlative pentru descrierea celui mai nou produs de top Mercedes-Benz în revista de specialitate. La întrebarea pe care și-a pus-o cu privire la motivul pentru care „Marele Mercedes” nou a avut un impact atât de mare în rândul publicului, a răspuns astfel: „Foarte simplu: este vorba de convingerea de a fi față în față cu cel mai interesant, cel mai avansat și cel mai bun automobil care a existat până în prezent”.

Mercedes-Benz 600 este o adevărată limuzină de lux

Modelul 600 a fost construit în perioada 1963-1981 în două variante de ampatament de lungimi diferite ajungând la un total de 2.677 exemplare în timp ce Mercedes-Benz 600 Pullman a fost fabricat în doar 428 de exemplare, inclusiv versiuni cu patru și șase uși. Pentru procesul de producție au fost necesare câte 50 de zile lucrătoare pentru modelul sedan și 54 de zile pentru Pullman. Mercedes-Benz 600 și Mercedes-Benz 600 Pullman sunt ambele propulsate de un motor de 247 CP și poate atinge o viteză maximă de 220 Km/h.

Mașinile au fost echipate cu foarte multe opţiuni de confort. Cea mai cunoscută dintre ele o reprezentă sistemul hidraulic foarte complex al maşinii, care este alimentat de o pompă de 2.200 psi, responsabil de controlul mai multor mecanisme precum suspensia autonivelantă a mașinii, sistemul de frânare, deschiderea ușilor, reglajul scaunelor, deschiderea portbagajului şi acţionarea geamurilor și a trapei din plafon.

Seria 600 nu are practic nicio parte electronică în afară de un computer rudimentar folosit pentru reglarea automată a temperaturii prin sistemul de aer condiționat, o noutate pentru acele vremuri.

Printre posesorii faimoși ai modelului 600 se numără Jack Nicholson, Rowan Atkinson, Elvis Presley, Jeremy Clarkson, Nicolae Ceaușescu, Udo Jurgens și Aristotel Onassis.

Cele două unități nou intrate în colecție dar și alte peste 170 de automobile și motociclete pot fi admirate în cadrul galeriei Țiriac Collection localizată în Otopeni, strada Calea Bucureștilor, numărul 289. Colecția este deschisă pentru public în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10:00-19:00.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut alături de echipa WASD.ro, acolo unde a acumulat experiență în redactarea materialelor. Pasiunea l-a condus către domeniul în care a vrut dintotdeauna să activeze, anume în ... citește mai mult

Comentarii
Inchide