TOP 10: Cei mai de succes producători din istoria motorsportului

Autor: ProMotor 28 iul. 2014 Știri auto

Am ales 10 constructori auto care au avut sau încă mia au o legătură strânsă cu zona motorsportului. Ca să nu iscăm războaie şi polemici între fani, ţinem să precizăm că acesta nu este un clasament, iar producătorii au fost aşezaţi aleator în listă. Dacă mai aveţi producători pe care nu i-am inclus aici, ne puteţi transmite sugestiile voastre în secţiunea de comentarii.

1. Ford

Ford Racing este numele diviziei care are grijă ca aproape fiecare competiţie de motorsport existentă pe planetă să deţină câte un reprezentat din partea producătorului american. Ei bine, Ford Racing are ramificaţii în NASCAR, World Rally Championship, Formula Drift, World GT1 şi GT sau LeMans acum mulţi ani. În plus, numele Colin McRae şi Ken Block au destulă greutate pentru pasionaţii motorsportului.

2. Porsche

Producătorul apreciatului 911 a făcut istorie în trecut la LeMans, unde a strălucit mulţi ani la rând, iar revenirea de anul acesta se anunţă destul de promiţătoare pentru sezoanele ce urmează. Cu toate acestea, Porsche a excelat şi la Raliul Dakkar, dar a avut şi prezenţe în Formula 1 şi în competiţiile de raliuri.

3. Ferrari

Michael Schumacher? Ferdando Alonso? Giancarlo Fisichella? Alain Prost? Niki Lauda? Ani la rând de dominaţie în F1? Da, despre Ferrari e vorba. Chiar dacă prezenţele la LeMans au rămas ascunse undeva în negura timpului, Ferrari rămâne Ferrari.

4. Honda

Dacă mai sus am enumerat numele unor legende din F1, lista poate continua aici Ayrton Senna. Pilotul brazilian a scris istorie la volanul unui monopost McLaren Honda MP4/4, cu care a câştigat primul său titlu mondial în 1988.

5. Lancia

Aici trebuie amintit de Lancia Delta Integrale şi de participările în Formula 1 şi în competiţiile de raliul din Grupa B, pe care actuala conducere Lancia poate construi un viitor glorios. Eh, mai putem visa, nu?

6. Mercedes-Benz

Mercedes-Benz s-a afirmat rapid în competiţiile de Grand Prix din anii ’20, după care marşul a continuat în Formula 1, Formula 3, DTM şi s-a remarcat şi la LeMans cu prototipul CLR, celebru pentru „decolările” de pe pistă şi accidentele spectaculoase care au dus la retragerea sa din competiţie.

7. Alfa Romeo

Italienii stau bine la capitolul motorsport şi intră în topul nostru şi prin Alfa Romeo. Se spune că Enzo Ferrari a condus multe modele Afla până să-şi înceapă propria afacere. La fel ca producătorii care se respectă, Alfa Romeo a bifat prezenţe în Formula 1, Formula 3, curse de Grand Prix şi raliuri.

8. Chevrolet

Nici americanii nu stau rău la capitolul motorsport. Următorul gigant cu puternice legături în lumea sporturilor cu motor este Chevrolet, graţie unei tradiţii de peste 100 de ani pe ambele maluri alea Atlanticului. Astfel, Chevy Racing adună prezenţe în NASCAR, IndyCar şi DTM.

9. Peugeot

Francezii de la Peugeot nu mai au nevoie de introducere când vine vorba de experienţă în motorsport. Pe lângă succesul în competiţiile de raliuri, constructorul din Sochaux a cochetat şi cu Formula 1. Iar anul trecut a făcut furori la Pikes Peak, unde prototipul T16 condus de Sebastien Loeb a doborât recordul de urcare stabilind un timp total de 8.13.878.

10. BMW

Nu există motorsport fără BMW, aşa că producătorul bavarez nu putea lipsi din acest top. Cu prezenţe puternic reprezentate în competiţii precum WTC, Formula 2, Formula 1, şi DTM, BMW a reuşit să se impună drept un competitor extrem de serios cu un apetit crescut pentru succes.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide