Top 10 cele mai bune mașini cu motoare diesel disponibile în 2023 – GALERIE FOTO

Autor: Bogdan Bârliga 06 apr. 2023 Știri auto

După scandalul Dieselgate mașinile dotate cu propulsoare alimentate cu motorină au început să piardă rapid din cota de piață. Iar accelerarea procesului de electrificare din industria auto a redus și mai mult preferințele clienților pentru acest tip de motorizare.

Pe de altă parte motoarele diesel pentru autoturisme vor fi scoase treptat din oferte în Europa după ce țările membre au fost de acord să interzică vânzarea de mașini noi cu propulsoare termice din 2035. Acest aspect indică și renunțarea la dezvoltarea de noi motoare alimentate cu acest tip de combustibil pentru că nu mai este rentabil din punct de vedere economic.

Dar pentru că mai avem câțiva ani până la momentul în care autoturismele cu propulsoare diesel vor fi eliminate din ofertele producătorilor auto cei care preferă acest tip  motorizare au la dispoziție o gamă variată de unde să aleagă. Revista britanică Auto Express a realizat un top al celor mai bune mașini noi dotate cu motoare diesel ce pot fi cumpărate în acest an. Cele mai multe modele de pe lista jurnaliștilor din UK sunt fabricate de producătorii germani, dar în top apare și motorul dCi 115 folosit inclusiv pentru Dacia Duster.

Cele mai bune mașini cu motoare diesel

Intră în GALERIA FOTO

Auto Express admite că autoturismele dotate cu aceste propulsoare poluează mai mult, dar jurnaliștii britanici susțin că cele mai recente modele sunt mult mai bune și au la bord o mulțime de tehnologie pentru a ajuta la reducerea gazelor nocive pe care le eliberează. Cu avantaje clare privind economia de combustibil mașinile dotate cu motoare diesel rămân prima alegere pentru șoferii care parcurg foarte mulți kilometri anual. O surpriză în acest clasament o reprezintă lipsa autoturismelor cu sigla VW și plasarea modelului Skoda Octavia pe primul loc.

1. Skoda Octavia 2.0 TDI

Skoda Octavia a fost desemnată Mașina de Familie a anului la Auto Express New Car Awards 2021 și revista britanică plasează modelul produs în Cehia pe primul loc în topul celor mai bune mașini cu motoare diesel disponibile în acest an. Propulsorul 2.0 TDI poate fi comandat pentru Octavia în două variante de putere: 115 CP și 150 CP. Această motorizare este apreciată pentru consumul redus și performanțele dinamice bune.

2. Mercedes-Benz Clasa C 220 D

Mercedes Clasa C a continuat să evolueze, iar în prezent este una dintre cele mai bune berline compacte din clasa premium. În oferta de motorizări diesel avem un propulsor de 197 CP pentru versiunea 220 D și unul cu 265 CP pentru 300 D. Auto Express susține că Mercedes-Benz Clasa C 220 D ar trebui să fie variata preferată de cumpărare pentru că este oferit standard cu aceeași cutie de viteze automată cu nouă trepte ca și în cazul modelului mai scump, iar acest aspect contribuie la performanțele foarte bune ale sedanului.

3. BMW Seria 3 320 D

Modelul bavarez actualizat este lăudat de jurnaliștii britanici pentru că unitatea diesel cu o putere de 187 CP oferă performanțe foarte bune. BMW Seria 3 este și ceva mai ușor față de generația anterioară, iar modelul german oferă un consum bun.

4. Mercedes-Benz Clasa E 300 de

Modelul premium german are un sistem de propulsie plug-in hybrid pentru care a folosit un propulsor diesel și nu prea sunt mulți alți producători auto cu o astfel de ofertă. Motorul diesel de 2,0 litri lucrează alături de o unitate electrică și puterea totală oferită de Mercedes-Benz Clasa E 300 de este de 306 CP. Pentru că folosește și partea de electrificare limuzina are un consum redus și poate ajunge de la 0 la 100 km/h în 5,9 secunde.

5. Vauxhall/Opel Astra 1.5 Turbo D

Noul Astra a preluat platforma folosită și de Peugeot 308, iar jurnaliștii britanici atrag atenția că propulsorul diesel de 1,5 litri este cel cu patru cilindri și 130 CP. Modelul compact are cifre de vânzări foarte bune în Marea Britanie și realizatorii topului susțin că oferă suficientă putere pentru nevoile unei familii plus un consum redus.

6. Volvo XC60 B4

SUV-ul premium suedez încă mai poate fi comandat cu un propulsor diesel: Volvo XC60 B4 are sub capotă un motor de 2,0 litri cu o putere de 197 CP asociat unui sistem hibrid. Ocupă această poziție în top pentru raportul dintre consum și spațiul oferit.

7. Renault Megane dCi 115

Acest propulsor este foarte cunoscut în România: motorul diesel de 1,5 litri cu 115 CP a făcut carieră și pe modelele Dacia, iar la capitolul consum stă foarte bine. Cu o întreținere corectă poate rula mulți kilometri și prețul de achiziție este un plus.

8. Mercedes-Benz Clasa S 350 d

Aici intrăm pe un segment aproape exclusivist: categoria de clienți interesați de un Mercedes-Benz Clasa S diesel e una foarte specială. În mod normal cine își permite să plătească un preț de minim 111.280 de euro pentru astfel de model ar trebui să fie mai puțin interesat de consum. Și jurnaliștii Auto Express au decis: dacă doriți cel mai bun autoturism diesel de lux, atunci nu căutați mai departe. Masivul model german oferă o putere de 286 CP și promite un consum mediu de 6,6 litri.

9. Land Rover Discovery D300

Singurul SUV din acest top capabil să ofere performanțe cu adevărat bune în modul off road Land Rover Discovery D300 are sub capotă un motor diesel de 3,0 litri capabil să ofere 300 CP. Consumul mediu este de 8,8 litri și pare cam mare, dar și dimensiunile mașinii sunt impresionante.

10. BMW Seria 5 520 D

BMW 520d este un model polivalent – combinând confortul, economia și performanța într-un pachet practic. La fel ca noua Seria 3, actuala Seria 5 beneficiază de o reducere a greutății cu 100 kg față de generație precedentă. Această variantă de motorizare reprezintă o mare parte din vânzările din Seria 5 și nu este greu de înțeles de ce: dieselul turbo de 2,0 litri de 187 CP are performanțe dinamice bune și un consum redus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Skoda, Mercedes-Benz, BMW, Volvo, Renault, Land Rover, Opel


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide