Top 10 țări în care examenul auto este aproape imposibil de trecut. Plus 10 în care îl poți trece în somn

Autor: George Cristea 10 nov. 2020 Știri auto
Top 10 țări în care examenul auto este aproape imposibil de trecut. Plus 10 în care îl poți trece în somn

Nu de puține ori am auzit că examenul auto din România este greu de trecut. Cu toate acestea, străzile sunt pline de șoferi care par să nu fi făcut niciodată școala de șoferi. Pentru a face comparație, am realizat un Top 10 țări în care examenul auto este aproape imposibil de trecut, dar și unul în care e suficient să fii treaz pentru a obține permisul de conducere.

Pentru întocmirea acestui clasament, Zuto a analizat procedurile de testare a cursanților din 193 de țări ale lumii. Șoferii din România se plâng că cele 26 de întrebări ale examenului teoretic (din care trebuie să răspundă corect la 22) sunt dificile. Șoferii din Vietnam, spre exemplu, trebuie să treacă un examen teoretic cu 450 de întrebări.

În aceste 10 țări, examenul auto este aproape imposibil de trecut

Cursanții japonezi trebuie să se înscrie într-o „tabără de condus” cu durata de 26 de ore. Ulterior trebuie să treacă un examen teoretic, să să acumuleze cinci zile de practică în spatele volanului ți apoi să treacă examenul practic.

În China, examenul teoretic conține 100 de întrebări. Pentru pregătirea examenului, cursanții au de memorat 1.000 de chestionare auto. Partea bună este că examenul teoretic se dă numai după ce ai trecut două examinări practice diferite.

Școala de șoferi din Croația durează între 70 și 100 de ore, abia apoi te poți înscrie la examenul auto. În cadrul acestuia îți este evaluată nu numai capacitatea de a conduce mașina, ci și tipul de personalitate.

În Muntenegru, examenul practic permite acumularea unui număr maxim de trei greșeli. Înainte de a obține permisul de conducere, viitorii șoferi trebuie să treacă un examen oftalmologic și unul psihologic.

În Ucraina regulile sunt și mai stricte – cursantul este picat după numai două greșeli în spatele volanului.

Australia impune în anumite regiuni o experiență la volan (alături de un instructor) de 120 de ore înainte ca viitorul șofer să se poată înscrie la examenul auto.

Șoferii din Singapore dau două examene teoretice înainte de a putea avansa la examenul practic. Fiecare din aceste teste conține 50 de întrebări și necesită 50 de minute pentru finalizare.

Viitorii șoferi din Franța au ocazia să dezvolte o relație durabilă cu instructorul lor. Aceștia trebuie să acumuleze nu mai puțin de 3.000 de kilometri înainte de a se putea înscrie la un examen practic.

Examenul din Rusia seamănă mult cu cel din România anilor comuniști (sau invers). Examenul teoretic conține 20 de întrebări cu răspunsuri multiple, din care cursanții pot greși cel mult una. Examenul practic include probe de poligon și de traseu.

Cel mai stufos examen teoretic îl au de trecut viitorii șoferi din Vietnam. Aceștia au de răspuns la nu mai puțin de 450 de întrebări!

10 țări în care poți trece examenul auto și în somn

Paradisul șoferilor pare să fie Egiptul. Până nu demult, viitorii șoferi aveau de mers 6 metri înainte și 6 metri înapoi pentru a-și demonstra măiestria la volan. Recent, a fost introdus și un examen teoretic cu 10 întrebări.

Testul practic din Filipine implică parcurgerea unui traseu fix care constă doar în viraje de dreapta. În Uganda, examenul teoretic are 30 de întrebări, dar ești declarat admis dacă răspunzi corect la 8 dintre acestea.

În multe teritorii din Mexic este nevoie doar de un examen teoretic pentru a obține permisul de conducere. Până în 2018 nu exista niciun examen pentru acest lucru – era suficient să soliciți un permis.

Examenul practic în Columbia se notează de la 1 la 10 dar, ca la școală, e suficient un 5 pentru a trece examenul. În India, examenul practic constă în rularea în linie dreaptă, un viraj la stânga și oprirea mașinii după 50 de metri.  Pe de altă parte, șoferii din Sudanul de Sud nu trebuie să treacă un examen, dacă dovedesc că sunt „apți să conducă o mașină”.

Cei mai mulți șoferi conduc în Burundi fără a avea permis de conducere. Cei care au, totuși, îl pot obține fără a face școala de șoferi. Similar, în Honduras, mulți ani permisul s-a acordat fără examen, dar în ultimii ani a fost introdus un test scris simplu.

Indonezia, pe de altă parte este mai strictă, cu un examen teoretic cu 30 de întrebări. Nu trebuie să răspunzi corect decât la 21 însă, iar testul practic este simplu. Mergi înainte, înapoi și conduci puțin în rampă și în pantă. Job done!

Dacă ești curios să știi cum se întâmplă lucrurile în România, iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să obții permisul de conducere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide