Toți șoferii profesioniști vor fi înscriși într-un registru electronic național

Autor: George Cristea 17 mart. 2021 Știri auto

Toți șoferii profesioniști vor fi înscriși într-un registru electronic național, se arată într-un proiect de ordin aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor.

Intră în Galeria FOTO

Registrul național al șoferilor profesioniști, care va fi creat și menținut de Autoritatea Rutieră Română (ARR), va conține date despre toate certificatele de calificare profesională obținute de șoferii profesioniști din țara noastră. Ulterior, acest registru va permite schimbul de informații privind șoferii profesioniști cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Se înființează Registrul național electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto”, se precizează în primul articol al proiectului de ordin aflat în dezbatere publică.

Noul registru electronic va conține, potrivit proiectului, o bază de date a tuturor certificatelor de calificare profesională inițială (CPI) și continuă (CPC), dar și a atestatelor de conducător auto intracomunitar.

Registru electronic național pentru șoferii profesioniști: Ce informații va conține

După cum apare în proiectul de ordin, în registrul electronic al certificatelor profesionale ale șoferilor vor fi păstrate informații precum:

  • numele și prenumele deținătorului de certificat;
  • tipul de certificat;
  • numele și datele de identificare ale întreprinderii pentru care s-a emis atestatul de conducător auto;
  • data emiterii și perioada de valabilitate a certificatului/atestatului;
  • tipul de transport pentru care poate fi utilizat certificatul respectiv;
  • starea certificatului/atestatului: valabil, expirat, suspendat, anulat etc., data de la care starea certificatului/atestatului se modifică, precum și orice informații referitoare la procedurile administrative legate de certificat/atestat;
  • alte informații necesare administrării sau schimbului de informații cu statele membre ale UE.

De realizarea registrului în care vor fi înscrise certificatele obținute de șoferii profesioniști se va ocupa ARR, iar de actualizarea datelor din registru se vor ocupa atât ARR, cât și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Reglementările pentru șoferii profesioniști sunt mai stricte

Potrivit legislației în vigoare, șoferii profesioniști care fac transport de marfă sau de persoane trebuie să aibă un nivel minim de cunoștințe teoretice și practice, ce sunt verificate în cadrul examenului pentru obținerea CPI. După ce au obținut un astfel de certificat, șoferii trebuie să urmeze cursuri de formare continuă în cel mult cinci ani și să dea examen pentru obținerea CPC. Valabilitatea CPC este, de asemenea, de cinci ani.

Reglementările legale pentru șoferii profesioniști sunt mai stricte decât cele pentru șoferii amatori, având în vedere gradul de pericol mai mare pe care îl presupune manevrarea unor mașini grele. Șoferii profesioniști trebuie să facă controale medicale mei dese, având mai multe probe. În plus, aceștia trebuie să respecte un regim strict de ore la volan și perioade de repaus. În caz contrar, riscă amenzi semnificative.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide