Toyota introduce în gama europeană motorizări diesel care vor folosi biocombustibil (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 24 iul. 2022 Știri auto

Combustibilii alternativi reprezintă un pas important în procesul de tranziție ecologică, iar Toyota vine cu o astfel de soluție. Producătorul japonez de automobile va introduce în gama de motorizări diesel din Europa versiuni compatibile cu biocombustibilul HVO100.

Practic, automobilele alimentate cu această motorină sintetică vor reduce nivelul de emisii de CO2 cu până la 90% în comparație cu cele care funcționează pe bază de motorină clasică.

Care sunt primele modele Toyota care vor folosi HVO100?

Cum spuneam, HVO100 este o motorină sintetică, produsă în întregime din materii prime regenerabile. Cu alte cuvinte, acest biocombustibil este produs exclusiv din deșeuri și reziduuri și include ulei vegetal hidrotratat. Este alcătuit până la 92% din fluxuri reziduale care nu mai au nici o întrebuințare, precum uleiul folosit la gătit.

Dincolo de nivelul mai scăzut de emisii de dioxid de carbon, HVO100 duce la o ardere mai curată decât motorina obișnuită. În același timp, eliberează cu până la 30% mai puține particule și cu 9% mai puțin azot.

Acesta este și motivul pentru care, în ultima vreme, există un interes din ce în ce mai mare pentru utilizarea HVO100. Și asta deoarece acest biocombustibil este cea mai durabilă soluție disponibilă în transporturile de marfă, dar și în domeniul construcțiilor.

Pompele de HVO100 devin din ce în ce mai frecvente în stațiile de alimentare din Europa. În momentul de față există aproximativ 1.000 de astfel de puncte de alimentare în Belgia, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania.

Totodată, pe măsură ce tot mai mulți clienți migrează către acest tip de combustibil ecologic, producția este în creștere. În Europa se dorește ca producția anuală de HVO100 să crească de la 4 milioane de tone în prezent la 15,5 milioane de tone până în 2030.

Unul dintre primii producători care va folosi sisteme de propulsie bazate pe HVO100 este Toyota. Constructorul japonez va introduce acest biocombustibil în gama europeană de dieseluri.

Primele modele ale niponilor care vor primi noua tehnologie de propulsie vor fi Land Cruiser și Hilux, care vor fi produse începând cu primul trimestru al anului viitor.

Sursa: Toyota

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Toyota


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide