Toyota Land Cruiser 300, noua navă amiral a japonezilor

Autor: Cristian Agatie 10 iun. 2021 Știri auto

Toyota Land Cruiser 300 este noua navă amiral a japonezilor. Chiar dacă designul păstrează familiaritatea seriei 200, mașina este complet nouă, de la platforma tehnică la tehnologii.

Intră în Galeria FOTO

Chiar și în era electromobilității, cererea pentru autovehicule speciale, care îndeplinesc un set unic de cerințe, rămâne constantă. Este și cazul off-roaderelor de lux, care combină capabilități excepționale în terenuri grele cu un confort suveran. Pe această nișă nu au mai rămas mulți concurenți, dar Toyota este unul dintre veteranii care, probabil, vor stinge lumina când motoarele termice vor deveni istorie.

Toyota Land Cruiser 300 este primul model nou al acestui offroader iconic, de la introducerea pe piață a lui Mand Cruiser 200, în 2007. În ciuda asemănării, noul 300 este construit pe o platformă complet nouă din familia TNGA – GA-F mai exact. Acesta dispune de motoare V6 (un pas în spate față de glorioasele unități V8 al generației anterioare), cutie automată cu 10 trepte, o suspensie reproiectată și multă electronică de control.

Dacă la exterior putem vedea dintr-o privire care este spiritul, din punctul de vedere al talentelor lui Land Cruiser nu s-a schimbat nimic. Capabilitățile în teren accidentat sunt la cel mai înalt nivel, unghiurile de atac și degajare sunt identice cu ale modelului 200, în timp ce sistemele electronice optimizează experiența, astfel că și un novice va putea manevra noul 300 în cele mai dificile situații.

Toyota Land Cruiser 300: Ultimul dinozaur, dar nu pentru Europa

Printre acestea, amintim E-KDSS, care permite decuplarea barelor stabilizatoare pentru performanțe excepționale în off-road, respectiv controlul strict al acestora pentru un comportament sigur în virajele abordate în viteză, pe șosea. Un sistem Multi-Terrain Select asigură configurarea automată a sistemelor mașinii la condițiile terenului, în tmp ce Multi-Terrain Monitor folosește camerele video pentru a oferi șoferului informații în timp real asupra terenului și poziției roților.

În interior, Land Cruiser 300 adoptă o ambianță sofisticată, materiale de calitate și un sistem multimedia de ultimă generație. Sisteme de asistență moderne asigură performanțele și siguranța pe șosea, dar și în traficul din orașele aglomerate.

Două motorizări V6 vor fi disponibile – una pe benzină de 3,5 litri și una diesel de3,3 litri. Toyota nu a oferit alte detalii tehnice, în afară de faptul că vor oferi performanțe superioare unităților V8 anterioare, în condițiile unei economii de combustibil.

Din păcate, producătorul japonez nu va oferi noul off-roader pe piețele vestice. În afară de Orientul Mijlociu și8 Japonia, probabil că Rusia este punctul vestic cel mai îndepărtat în care va f comercializat oficial. Pentru Europa, Toyota a poziționat deja Highlander ca nou vârf de gamă, acesta fiind disponibil cu sistem de propulsie hibrid.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide