Toyota retrage Prius pe ușa din spate a istoriei

Autor: George Cristea 17 aug. 2020 Știri auto

Mai multe zvonuri din piață vorbesc despre intenția Toyota de a retrage Prius de pe unele piețe majore, începând cu Germania. Soarta modelului care a creat practic segmentul mașinilor hibride este incertă în acest moment.

Intră în Galeria FOTO

Cândva un simbol al mobilității sustenabile, Prius a devenit cu timpul modelul cu design bizar din care nu vrei să fii văzut coborând. În plus, dacă acum 20 de ani Prius era singurul automobil privit ca „ecologic”, astăzi piața este inundată de modele electrice care sunt intrinsec mult mai „curate” decât Prius.

Mai mult, Prius a devenit practic victima succesului de care s-a bucurat sistemul de propulsie hibridă dezvoltat de Toyota. Imaginea sa de automobil eco a fost diluată substanțial chiar în interiorul grupului japonez, după ce Toyota a montat sistemul de propulsie hibrid pe întreaga gamă de modele – de la Yaris la RAV4 și Camry. Cu atât de multe oferte la dispoziție, clienții tradiționali ai lui Prius s-au reorientat către modele electrice sau chiar hibride, dar cu valențe practice și design convențional, așa cum este Corolla.

Care este motivul pentru care Toyota retrage modelul Prius

În aceste condiții, vânzările lui Prius s-au prăbușit în ultima vreme, astfel că decizia Toyota, anunțată de publicația spaniolă Motor.es, pare un pas logic în contextul actual al pieței auto. Totuși, valoarea brandului Prius nu trebuie subestimată, iar direcția pe care o va alege Toyota poate să însemne de fapt întărirea acestui brand.

Un exemplu foarte bun în acest sens a dat Hyundai, care a păstrat denumirea rivalului lui Prius – Ioniq – și a transferat-o unui brand de sine-stătător sub care va comercializa modele electrice în viitor. Mai cunoscut pentru motorizările sale TDI decât pentru modele electrice, Volkswagen a trebuit să inventeze brandul ID sub care va comercializa automobilele electrice în viitor.

Prin urmare, ne așteptăm să vedem în viitor o nouă marcă în portofoliul Toyota. Dacă va fi sau nu Prius, rămâne de văzut. La urma urmei, numele de Prius (în latină însemnând „întâiul”) avea sens pentru primul model hibrid intrat în producția de serie. Acesta este însă mai puțin relevant pentru un model electric sosit pe o piață deja saturată. Dar, Toyota este un gigant al industriei auto și este oricând capabil de surprize. Așa cum ar fi noua baterie cu ioni de fluor la care lucrează în prezent.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide