Trebuie să ai asigurare RCA valabilă chiar dacă mașina stă numai în garaj

Autor: ProMotor 09 iun. 2020 Știri auto
Trebuie să ai asigurare RCA valabilă chiar dacă mașina stă numai în garaj

Chiar dacă nu pare logic, toate mașinile înscrise în circulație trebuie să aibă o asigurare RCA valabilă, chiar dacă mașina stă numai în garaj. Este o decizie recentă a judecătorilor Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Puțini știu că legea prevede obligativitatea poliței RCA pentru toate mașinile înscrise în circulație, indiferent dacă sunt sau nu folosite. Cu alte cuvinte, chiar dacă mașina stă tot timpul într-un garaj și nu iese pe stradă niciodată va trebui să aibă o asigurare RCA valabilă. Practic, numai o mașină radiată poate fi ținută, pe o proprietate privată, fără o poliță RCA valabilă.

„(…) încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru și poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenționează să-l conducă”, scrie într-un comunicat de presă al CJUE legat de decizia judecătorilor preluat de Avocatnet.ro.

Ce se poate întâmpla când nu ai asigurare RCA valabilă

În cazul în care mașina neasigurată produce un accident, victimele pot cere daune atât persoanei responsabile de accident (șoferul mașinii neasigurate) cât și proprietarului automobilului în cauză, chiar dacă acesta nu este responsabil de producerea accidentului.

Măsura a fost adoptată și de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care supervizează domeniul asigurărilor RCA.

„Proprietarul unui vehicul trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”, se arată în Ghidul RCA publicat pe site-ul ASF.

Când se poate suspenda asigurarea RCA pentru o mașină care stă în garaj?

Potrivit legii RCA, proprietarii mașinilor au posibilitatea să ceară suspendarea poliței RCA în cazul în care mașina nu poate fi condusă legal sau atunci când aceasta este imobilizată. În aceste cazuri, însă, proprietarul are obligația de a preda la Poliție plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Măsura echivalează, practic, cu o suspendare a înmatriculării mașinii.

În cazul în care nu încheie o asigurare RCA, șoferii riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. Tarifele de bază ale asigurărilor RCA pentru 2020 au fost stabilite de ASF și sunt valabile până în luna septembrie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide