Turcia lansează primele sale mașini. Și sunt electrice!

Autor: Elena Luchian 20 iul. 2021 Știri auto

Turcii lansează primele lor mașini. Ambele modele sunt electrice. Modelele vor intra în curând în producție, confirmă constructorul turc.

GALERIE FOTO

Producătorul turc a publicat deja primele imagini cu mașinile pe linia de asamblare a uzinei din Gemlik, la nord-este de Bursa. Sunt deocamdată doar prototipurile pe care TOGG le va folosi în teste, înainte de lansarea versiunilor de serie. Acestea vor ajunge pe piață la începutul anului 2022.

Compania TOGG a venit pe lume la mijlocul anului 2018. Un an și jumătate mai târziu, în decembrie 2019, a prezentat oficial primele sale prototipuri în cadrul unei ceremonii la care a participat și președintele Tayyip Erdogan.

Era vorba atunci despre un sedan compact și despre un SUV de segment C. Amândouă vor intra în producție anul viitor. TOGG intenționează să lanseze alte trei modele până în anul 2030.

Primele mașini electrice construite în Turcia – în cifre

Modelele vor avea sistem de propulsie electric. Versiunea entry-level va fi pusă în mișcare de un singur motor electric și tracțiune spate. Amplasată pe punte spate, unitatea va dezvolta 200 de cai putere. Cei care vor mai mult pot alege o versiune cu două motoare electrice, 400 de cai putere și tracțiune integrală. Acestea vor accelera de la 0 la  100 km/h în 4,8 secunde. Cea mai lentă versiune va ajunge la 100 km/h în 7,6 secunde, anunță șeful companiei, Gurcan Karakaș.

Vârful de gamă va primi o baterie care îi va asigura o autonome de până la 500 de kilometri. Aceasta va putea fi încărcată până la 80% din capacitate în doar 30 de minute.

Constructorul turc dezvăluie că 75% dintre furnizorii săi sunt în Turcia. Restul de 25% se află în state din Europa și din Asia.

Turcii nu au oferit informații cu privire la prețul viitoarelor modele. Dar anunță că acestea vor fi la nivelul prețurilor din segmentul C de volum. În schimb, promit costuri post-vânzare foarte bune.

Nu este prima tentativă a unei companii din Turcia de a produce o mașină. În 1961, Devrim a înregistrat prima tentativă. Dar proiectul a eșuat complet.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide