Uber lansează mașini autonome de nivel 4 în Las Vegas

Autor: Andreea Ditcov 08 dec. 2022 Știri auto

Compania Uber a încheiat un parteneriat cu start-up-ul american Motional pentru a lansa un serviciu de transport ce se bazează pe mașini autonome în orașul american Las Vegas. Serviciul folosește o flotă de SUV-uri electrice Hyundai Ioniq 5 modificate de producătorul coreean de automobile împreună cu Motional pentru a fi mai sigure, fiabile și rentabile pentru piața de peste ocean.

O singură mașină este echipată cu 30 de senzori exteriori, precum și camere, radar și sisteme lidar pentru a identifica pericolele pe o „rază ultra-lungă”, permițând autonomie de nivel patru. Astfel, mașinile se pot conduce singure fără a necesita intervenția sau atenția constantă a șoferului, atâta timp cât cursa are loc în condiții limitate și într-o zonă deja aprobată (geogardă).

Ioniq 5s este de altfel neschimbat, scrie autocar.co.uk oferind o autonomie între 383 și 506 kilometri și o încărcare rapidă de 220 kW, permițând bateriilor să se încarce de la 10% la 80% în doar 18 minute.

Ce se întâmplă dacă o mașină autonomă întâmpină dificultăți

Mașinile speciale pentru cursele autonome vor fi combinate cu cele obișnuite prin opțiunile UberX și Uber Comfort Electri de la Uber, deși utilizatorilor cărora li se va atribui un autovehicul autonom li se comunica declinarea clară a răspunderii. Cei care acceptă un Hyundai autonom vor avea controlul asupra ușilor prin aplicația Uber, care se afișează odată ce taxiul ajunge la punctul de preluare desemnat.

Motional a spus că în cazul în care un robotaxi se confruntă cu anumite probleme (lucrări rutiere sau inundații, de exemplu), un operator îl poate controla de la distanță pentru a-l ghida în siguranță către destinația inițială. Serviciul robotaxi Las Vegas este primul care vine din parteneriatul de 10 ani al Uber cu Motional, anunțat în octombrie.

„Motional are acum acces de neegalat la milioane de clienți și o foaie de parcurs care se va extinde semnificativ în următorii 10 ani”, a spus CEO-ul Karl Iagnemma.

Cele două firme au colaborat anterior pentru a crea un serviciu de livrare a mâncării fără șofer (prin platforma Uber Eats) în Los Angeles.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Motional


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide