Ultimele stocuri de benzină cu plumb au fost epuizate la nivel mondial. Cine mai folosea combustibilul morții în ultimii ani

Autor: Cristian Agatie 31 aug. 2021 Știri auto

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a anunțat că ultimele stocuri de benzină cu plumb au fost epuizate la nivel mondial. Momentul vine la aproape un secol după ce au apărut primele avertizări cu privire la efectele toxice ale benzinei cu plumb.

Intră în Galeria FOTO

Benzina cu plumb a fost interzisă în cele mai multe țări dezvoltate încă din anii ’80. Motivele au legătură cu efectul nociv al plumbului, documentat încă din 1924. Totuși chiar și în anii 2000, multe țări în curs de dezvoltare mai foloseau benzină cu plumb pentru alimentarea mașinilor. Luna trecută, însă, Algeria a epuizat ultimele sale rezerve de benzină cu plumb, după închiderea rafinăriei care o producea. A fost ultima țară în care s-a mai folosit benzină cu plumb.

Punerea în practică reuşită a interzicerii benzinei cu plumb constituie o etapă majoră pentru sănătatea la nivel mondial şi pentru mediul nostru”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al PNUD, organizaţie cu sediul la Nairobi, capitala Kenyei.

În urmă cu doar 20 de ani, peste o sută de ţări din întreaga lume utilizau încă benzina fără plumb, în pofida a numeroase studii ştiinţifice care demonstrau legătura între acest carburant şi morţile premature, efectele nefaste asupra sănătăţii şi poluarea aerului şi solului.

Ultimele stocuri de benzină cu plumb au fost epuizate. Care au fost ultimele țări care au folosit combustibilul morții

Primul semnal de alertă a fost tras în 1924, când zeci de muncitori au fost internaţi în spital şi cinci au fost declaraţi morţi după ce au suferit de convulsii la o rafinărie care produce benzină cu plumb în New Jersey (SUA). Cu toate acestea, până în anii 1970, aproape toată benzina vândută la nivel mondial conţinea plumb.

În 2016, după ce Coreea de Nord, Birmania şi Afganistan au încetat să mai vândă benzină cu plumb, doar în câteva state au continuat să mai funcţioneze benzinării care furnizau acest carburant. În cele din urmă, Algeria a urmat Irakul şi Yemenul, ultimele ţări care au interzis folosirea benzinei cu plumb.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) estimează într-un comunicat de presă că eliminarea benzinei cu plumb va permite evitarea a peste 1,2 milioane de decese premature, creşterea cu câteva puncte a coeficientului de inteligenţă la copii, realizarea unor economii de 2.440 miliarde de dolari la nivel mondial şi reducerea ratei criminalităţii.

Această informație este însă mai puțin relevantă acum, când țările dezvoltate se pregătesc să interzică motoarele cu combustie și folosirea combustibililor fosili. Acest lucru se va întâmpla în Uniunea Europeană în mai puțin de 15 ani.

sursa: BBC

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Pixabay


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide