Un american s-a îmbogățit din contrabanda cu catalizatoare auto. Ce avere impresionantă a făcut acesta?

Autor: Mihai Morcovescu 14 feb. 2022 Știri auto

Furturile de catalizatoare auto au explodat în întreaga lume, iar unii oameni au făcut o avere din vânzarea lor. Motivul principal pentru care sunt ținta preferată  a hoților de piese auto o reprezintă scumpirea metalelor prețioase conținute de convertoarele catalitice.

Un american de 56 de ani a făcut o adevărată avere din vânzarea catalizatoarelor de mașini. Majoritatea dintre acestea eerau, evident, furate. El nu a apucat să cheltuiască prea mult pentru că a prins, iar acum este cercetat de procurorii americani.

Americanul a făcut 11 milioane de dolari din vânzarea de catalizatoare

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

James Spick (56 de ani) este inculpat într-un proces în care are 26 de capete de acuzare. Americanul, care deține o companie „J&J Recycling” în orașul Independence (Missouri), este acuzat că a furat și a transportat ilegal catalizatoare auto furate dincolo de granițele statului.

Procurorii americani au declarat că acesta ar fi vândut piesele unor firme din Missouri, Texas și Louisiana. Acestea extrăgeau metalele prețioase din catalizatoare pe care, ulterior, americanul le vindea contra unor sume foarte mari de bani, scrie US News.

Potrivit anchetatorilor, James Spick a câștigat din această afacere ilicită peste 11 milioane de dolari. El a făcut contrabandă cu convertoare catalitice timp de patru ani, între 1 ianuarie 2018 și 31 decembrie 2021.

În rechizitoriu se menționează că Spick a vândut unele catalizatoare unei companii de deșeuri din Kansas City (Missouri) pentru circa 3,6 milioane de dolari. De asemenea, el a mai vândut  un astfel de convertor catalitic unei alt firme de deșeuri „Lee’s Summit” pentru aproximativ 206.000 de dolari.

Ce este catalizatorul auto?

Catalizatorul unei mașini este un dispozitiv de control al emisiilor de evacuare. Cunoscut și sub denumirea de convertor catalitic, acesta este capabil să reducă emisiile de gaze nocive produse de motorul termic și să le transforme în componente inofensive.

După cum se știe, în componența catalizatorului sunt folosite metale prețioase precum platină, rodiu sau paladiu. Astfel, prețul convertorului catalitic pe piața neagră poate fi de ordinul sutelor de euro și chiar miilor de euro.

Catalizatoarele noi conțin aceste metale în concentrație mai mică. Acesta este motivul pentru care hoții de piese auto preferă mașinile mai vechi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide