Un autobuz fără șofer a început să circule într-un oraș din Spania. Autovehiculul poate interacționa cu semafoarele

Autor: ProMotor 01 mart. 2021 Știri auto

Un autobuz fără șofer a început să circule pe străzile din Malaga, în sudul Spaniei, proiectul fiind prezentat ca o premieră în Europa.

Echipat cu senzori și camere, acest autobuz 100% electric, care a intrat în funcțiune sâmbătă, leagă portul de centrul acestui oraș andaluz. O buclă de opt kilometri pe care o face de șase ori pe zi.

„Autobuzul știe în orice moment unde este, ce este în jurul său”, a declarat Rafael Durban Carmona, directorul diviziei sudice a companiei Avanza, aflat în fruntea consorțiului public-privat responsabil.

În special, poate „interacționa cu semafoarele”, care sunt, de asemenea, echipate cu senzori care indică când devin roșii, a adăugat el. Autobuzul include un dispozitiv de inteligență artificială care îi permite să-și îmbunătățească „deciziile” pe baza datelor înregistrate de-a lungul călătoriei, scrie HotNews.ro.

Autobuzul care se conduce singur poate transporta până la 60 de pasageri

Vehiculul, dezvoltat de compania spaniolă Irizar, arată ca orice autobuz clasic de oraș: are o lungime de doisprezece metri și poate transporta 60 de pasageri.

Alte proiecte pilot pentru vehicule autonome există deja în Europa, Franța sau Estonia, de exemplu, dar nu se referă la autobuze urbane de dimensiuni clasice care circulă pe străzi deschise pentru alte vehicule.

Legislația spaniolă nu permite circulația unui vehicul fără șo fer, șoferul stă în locul său obișnuit, dar nu atinge volanul sau pedalele, cu excepția unei situații excepționale pentru a corecta ușor traiectoria, atunci când se apropie un sens giratoriu de exemplu. În cazul unei probleme, șoferul poate recâștiga controlul în orice moment.

Subiectul autobuzelor care se condus singure a fost de curând dezbătut și în România, la Cluj-Napoca. Emil Boc a vorbit la sfârșitul lunii februarie 2021 despre proiectul pilot care vizează circulația unor autobuze fără șofer în orașul Cluj-Napoca. Va fi primul oraș din România care va avea un asemenea autobuz. Proiect pilot va fi derulat de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: YouTube / Ayuntamiento de MálagaComentarii
Inchide