Un drum de pământ va fi modernizat pentru a conecta Moldova de Ardeal

Autor: Cristian Agatie 12 aug. 2021 Știri auto

Până când Autostrada Unirii va deveni realitate, legăturile dintre provinciile istorice se face pe șosele cu o singură bandă pe sens, care și-au atins limitele de trafic. Pentru a îmbunătăți situația, un drum de pământ va fi modernizat pentru a conecta Moldova de Ardeal și a scurta astfel timpul dintre Piatra Neamț și Cluj cu cel puțin o oră.

Intră în Galeria FOTO

Soluția folosirii drumurilor secundare pentru a dubla șoselele naționale nu este nouă și a fost propusă inclusiv pentru distribuirea traficului dintre București și Brașov. Dacă în această zonă nu s-a făcut nimic concret, în zona Moldovei un proiect de acest tip se află în faza finală. Este vorba de modernizarea unui drum de pământ care nu a fost asfaltat niciodată și care leagă Bicazul Ardelean din județul Neamț de Tulgheș, în Harghita. În prezent, acesta are în anumite porțiuni doar trei metri lățime.

DJ127A face legătura dintre DN12C și DN15 prin DJ127 și, potrivit președintelui Consiliului Județean Neamț, „va scurta drumul către Cluj cu cel puțin o oră”.

Drum de pământ, modernizat pentru a conecta Moldova de Ardeal. Care este ideea?

„Am fost pe șantier și am văzut noua etapă în care a ajuns lucrarea începută anul trecut. Sunt foarte mulțumit de evoluția proiectului. Până acum, pe primul sector ce se întinde pe aproximativ trei kilometri, s-au executat șase poduri, cu o lungime totală de 60 de metri liniari, și urmează a se executa 18 podețe cu diferite lungimi și ziduri de sprijin.

Pentru că s-a terminat consolidarea, de săptămâna viitoare va începe turnarea covorului asfaltic. Proiectul pe DJ 127A vizează modernizarea a 6 kilometri de drum, pe care niciodată nu a fost turnat asfalt. Până la a-l reabilita, acest traseu, care pe alocuri era la nivel de potecă, avea o lățime maximă de trei metri. După reabilitare, va ajunge la 8 metri, cu tot cu șanțuri și terasamente”, a scris pe Facebook Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Contractul privind predarea amplasamentului pentru reabilitarea DJ 127 A Bicazul Ardelean – Tulgheș, limita dintre județul Neamț cu Harghita, între kilometrii 5 – 10+400 a fost semnat pe data de 18 iunie 2020. Pe această lungime se vor realiza 6,2 km de șanțuri betonate, 18 podețe, 3.760 de metri de ziduri de sprijin, 6 poduri de peste 10 metri. Valoarea totală a lucrării este de 33,9 milioane lei, fonduri care sunt asigurate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide