Un nou plan UE: mașinile cu motoare convenționale vor putea fi produse din 2035 dacă folosesc carburanți sintetici

Autor: Bogdan Bârliga 21 mart. 2023 Știri auto

Comisia Europeană pare să cedeze în fața Germaniei și un nou plan prin care mașinile cu motoare convenționale vor putea fi produse după anul 2035 a fost prezent de mai mule publicații. Deși avem deocamdată un draft ne putem da seama că Uniunea Europeană încearcă să găsească o cale de compromis față de poziția mai multor țări europene în privința interzicerii producerii de mașini cu motoare termice.

Comisia Europeană (CE) a întocmit un plan prin care, după 2035, producătorii auto vor putea vinde în continuare autoturisme echipate cu motoare convenționale. Dar CE pune și o condiție: aceste mașini trebuie să folosească doar carburanți sintetici.

Mașini cu motoare convenționale alimente cu carburanți sintetici

Noul plan ar consta în crearea unei noi categorii de vehicule în UE și pare să fie realizat pe baza cerințelor exprimate de Germania în ultima perioadă. Conform informațiilor publicate de reuters.com generație următoare de vehicule va trebui să aibă sisteme prin care să nu permită pornirea mașinii dacă este folosit alt tip de combustibil. Acest plan există la acest moment doar la nivelul de propunere și nu avem un comunicat oficial emis de Comisia Europeană în acest sens.

La începutul lunii martie ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că utilizarea combustibililor sintetici ar trebui să rămână posibilă după termenul limită din 2035 şi a cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere în acest sens. Pe de altă parte și Italia a votat împotriva planurilor europene de a interzice peste 12 ani vânzarea maşinilor noi alimentate cu benzină şi motorină.

Din aceste motive țările Uniunii Europene au amânat votul  privind interzicerea vânzărilor de automobile noi care emit dioxid de carbon din 2035, ca parte a pachetului „Pregătiţi pentru 55”, după ce mai ales Germania a pus sub semnul întrebării sprijinul său pentru aceste reglementări.  La acel moment  nu a fost anunţată o nouă dată pentru vot, iar un purtător de cuvânt din partea Suediei, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că ambasadorii statelor membre vor reveni la această problemă „în timp util”. „Vrem mobilitate neutră din punct de vedere climatic, iar a face acest lucru înseamnă a fi deschis la toate tehnologiile imaginabile, a spus ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, într-o conferință de presă după decizia de amânare a votului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide