Un șofer a scăpat de amendă într-un mod cât se poate de inedit

Autor: Ionuț Vîlciu 01 aug. 2022 Știri auto
Un șofer a scăpat de amendă într-un mod cât se poate de inedit

Un șofer și-a urcat Dacia pe trotuar pentru a scăpa de plata unei amenzi pentru parcarea neregulamentară. Respectiva amendă a fost contestată în instanță.

Conducătorul auto a contestat în instanță sancțiunea contravențională primită de la Poliția Locală și a câștigat. El a demonstrat cu acte că mașina s-a stricat, iar ca să nu încurce traficul rutier din zonă, a urcat-o pe trotuar.

Judecătoria orașului Galați l-a exonerat pe conducătorul auto de plata unei sancțiuni contravenționale aplicate de Poliția Locală pentru că pe 08.05.2022 a condus și a lăsat Dacia pe trotuarul unei străzi din Galați, îngreunând astfel traficul pietonal în zona respectivă. Cu toate acestea, decizia instanței nu este definitivă.

Cum a scăpat conducătorul auto de amenda pentru parcare neregulamentară?

Șoferul a atacat procesul-verbal de contravenție în instanță, susținând că mașina se defectase și că necesita tractare. A depus la dosar o factură și o chitanță prin care a dovedit faptul că autovehiculul a fost tractat. De asemenea, a adus dovezi și în direcția faptului că a comandat un nou electromotor. Acesta era piesa care se stricase și îl lăsase cu mașina în drum.

Potrivit art. 1 din O.G. nr. 2/2001, „Constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție”. În situația de față, șoferul nu a intenționat să comită contravenția, ci a fost forțat de împrejurare. Instanța a stabilit că șoferul s-a aflat într-o situație fortuită. Potrivit legii, cazul fortuit constă în intervenția unui eveniment sau a unei întâmplări ce nu putea fi prevăzută sau înlăturată și care determină producerea rezultatului socialmente periculos, iar în lipsa factorului intelectiv, fapta este săvârșită fără vinovăție. Astfel, conducătorul auto a putut fi absolvit de vină.

„Instanţa reţine că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile cazului fortuit, întrucât defecţiunile apărute la autoturism l-au determinat pe petent să parcheze autovehiculul în locul indicat în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie, deoarece acesta necesita tractare, iar defecţiunile nu au putut fi prevăzute de către acesta”, este concluzia instanţei. De altfel, instanța a anulat procesul verbal de contravenţie.

Sursa: Adevărul

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide