Un șofer în vârstă de 72 de ani a fost prins cu o alcoolemie record

Autor: Marius Vișan 19 mai 2021 Știri auto
Un șofer în vârstă de 72 de ani a fost prins cu o alcoolemie record

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, Biroul Rutier, au depistat un bărbat de 72 de ani care conducea băut.

Acesta conducea un autoturism pe strada Siretului din oraș, având o concentrație de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost transportat la spital în vederea recoltării de probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

S-a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, de către o persoană care se află sub influența alcoolului.

Alcoolemia care face diferența dintre contravenție și infracțiune

În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentrația de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție: sub 0,4 mg alcool – Pedeapsa este trecută la categoria ”Contravenții” atunci când aparatul alcooltest afișează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Fapta se sancționează cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 miligrame reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă de 1.305 lei și cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni.

Infracțiune: egal cu 0,4 mg alcool sau peste – Aceasta devine infracțiune când aparatul alcooltest afișează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare.

În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară și i se întocmește dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

În situația în care șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează! Un aspect foarte important, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluție, întrucât legea prevede o sancțiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Romana


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide