Unde se află catalizatorul mașinii? Cum ne dăm seama de locația acestuia

Autor: Ionuț Vîlciu 05 apr. 2024 Știri auto

Orice mașină modernă echipată cu un motor pe benzină sau motorină trebuie să folosească un catalizator pentru reducerea noxelor. În funcție de mașină, această componentă este mai ușor accesibilă sau protejată de scuturi sau componente mecanice.

Suntem siguri că mulți dintre șoferi au auzit de catalizatorul mașinii și probabil că știu deja rolul acestuia. În principiu, catalizatorul are rolul de a arde surplusul de gaze rezultate în urma combustiei. Acesta are o temperatură de lucru de până la 400 de grade Celsius. Practic, catalizatorul are rolul de a împiedica eliberarea în atmosferă a gazelor nocive rezultate în urma procesului de ardere, precum monoxidul de carbon, oxizii de azot sau hidrocarburile.

Unde este montat catalizatorul mașinii noastre?

Nu există o amplasare standard pentru catalizatorul mașinii, astfel că locul în care este montat poate diferi de la producător la producător sau de la un model la altul.

Unele mașini îl au montat mai spre centru, pe traseul evacuării, în spatele motorului. Există și mașini care îl au montat mai aproape, foarte aproape de galeria de evacuare, sub mașină.

Există cazuri în care putem găsi catalizatorul (sau catalizatoarele, în cazul în care mașina este dotată cu mai multe, cum vedem pe mașinile mai noi) poate fi găsit în compartimentul motor, integrat cu galeria de evacuare, ceea ce îl va face foarte greu accesibil hoților de catalizatoare.

Cum putem să protejăm catalizatorul mașinii de hoți?

Furtul de catalizatoare este o practică recurentă în toată lumea, nu doar în România. Cu toate acestea, puteți lua câteva măsuri pentru ca hoții să nu vă fure această piesă de mașină:

-Parcați-o într-o zonă bine luminată și sigură, atunci când este posibil. Acest lucru îi poate descuraja pe hoții care acționează, de obicei, pe întuneric;

-Luați în considerare instalarea unei camere video de securitate în jurul zonei unde parcați frecvent mașina. Acest lucru poate ajuta la identificarea hoților și poate oferi dovezi Poliției;

-Folosiți un dispozitiv de blocare special conceput pentru a proteja convertoarele catalitice. Aceste dispozitive antifurt se atașează de obicei în partea inferioară a vehiculului și fac dificilă pentru hoți îndepărtarea catalizatorului;

-Instalați un sistem de alarmă. Dacă mașina dvs. este dotată cu un sistem de alarmă, aceasta poate descuraja hoții să se apropie de mașina dvs. și să încerce să fure catalizatorul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide