Uniunea Europeană a aprobat noua legislație care să reducă emisiile camioanelor

Autor: Ionuț Vîlciu 13 mai 2024 Știri auto
Uniunea Europeană a aprobat noua legislație care să reducă emisiile camioanelor

Țările Uniunii Europene au ajuns la un acord privind o legislație care să reducă emisiile de CO2 ale camioanelor de transport.

Țările Uniunii Europene și-au dat acordul final pentru o nouă legislație care să reducă emisiile de dioxid de carbon ale camioanelor de transport, care va impune ca majoritatea vehiculelor grele noi vândute în UE din 2040 să fie cu zero emisii, transmite Reuters.

Noua legislație impune o reducere cu 90% a emisiilor de CO2 ale vehiculelor grele de marfă noi până în 2040, ceea ce va obliga producătorii să se axeze pe camioane care nu emit CO2, cum ar fi camioanele electrice sau cele pe bază de hidrogen.

În prezent, majoritatea camioanelor ce se află în circulație în Uniunea Europeană sunt alimentate cu motorină. Acestea emit gaze cu efect de seră și particule fine, care duc la cancer pulmonar și boli respiratorii. Vehiculele grele de marfă sunt responsabile pentru un sfert din emisiile generate de transportul rutier în Europa.

Producătorii vor trebuie să găsească soluții alternative pentru a micșora emisiile poluante

De asemenea, producătorii de camioane vor trebui să reducă emisiile de CO2 ale flotelor lor cu 45% până în 2030, înlocuind obiectivul actual de 30%. În plus, această valoare va trebui să ajungă la 65% până în 2035. Începând cu 2030, 90% din autobuzele urbane noi vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie cu zero emisii, iar în 2035 nu vor mai putea fi comercializate autobuze urbane poluante.

ACEA, asociația europeană a automobilelor, a descris politica Uniunii Europene ca fiind cea mai ambițioasă din lume, dar a avertizat că obiectivele vor fi atinse doar dacă guvernele le vor suplimenta cu implementarea rapidă a 50.000 de puncte de încărcare electrică publice adecvate pentru camioane până în 2030.

În cadrul votului ce a avut loc luni, 13 mai, doar Italia, Polonia și Slovacia s-au opus politicii, în timp ce Republica Cehă s-a abținut.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide