Util: Cum să-ţi pregăteşti maşina pentru vară

Autor: Tudor Rus 09 apr. 2013 Știri auto
Util: Cum să-ţi pregăteşti maşina pentru vară

Anotimpul cald urmează să-şi intre serios în drepturi. Iar asta înseamnă că nu doar garderoba şi aspectul fizic trebuie adaptate căldurii, ci şi maşina. Iar pentru a nu fi luaţi prin surprindere ca autorităţile de prima zăpadă, încurajăm şoferii să aibă în vedere următoarele indicaţii de pregătire a maşinii pentru vară, dintre care multe sunt logice şi de bun-simţ.

La EXTERIOR:

1. Razele ultraviolete afectează vopseaua, de aceea e bine ca după ieşirea din iarnă să aplicaţi un tratament cu ceară caroseriei maşinii.

2. Verificaţi şi schimbaţi ştergătoarele de parbriz şi lunetă. Dacă locuiţi într-o zonă unde ninge abundent, este mai mult ca sigur că acestea au avut mult de lucru pe durata iernii. Plus că temperaturile scăzute favorizează deteriorarea ştergătoarelor iar lamele acestora se umplu de crăpături pe care substanţele împrăştiate de utilajele de deszăpezire şi căldura nu fac decât să le accentueze, iar suprafaţa geamului nu mai este acoperită uniform.



La INTERIOR:

1. Asiguraţi-vă că sistemul de aer condiţionat este în stare perfectă de funcţionare, este mult mai stresant să conduceţi pe căldura verii fără o instalaţie de aer condiţionat funcţională. De asemenea, rezerva de freon a sistemului de climatizare trebuie încărcată şi ţinută sub observaţie.

2. Investiţi bani într-un parasolar care să acopere bordul şi volanul în momentele în care maşina nu este folosită sau vă aşteaptă în parcare. Culoarea neagră de la interior atrage razele solare iar supraîncălzirea habitaclului duce, în timp, la deteriorarea materialelor de la interior.

3. Dacă nu călătoriţi pe distanţe lungi, încercaţi să ţineţi portbagajul cât mai gol cu putinţă. O greutate suplimentară de 45 kg poate creşte consumul de carburant al maşinii cu 2%.



Pe partea de MECANICĂ:

1. Verificaţi uleiul şi schimbaţi-l, în special dacă locuiţi într-o zonă cu temperaturi extreme. Diferenţele mari de temperatură afecteză proprietăţile uleiului de motor.

2. Verificaţi starea generală a bateriei şi nivelul de lichid din aceasta. În lunile călduroase, bateria este mult mai solicitată şi situaţii neplăcute se pot produce produce oricând.

3. Nu uitaţi nici de antigel, din cauza acestuia motorul nu îngheaţă iarna dar nici nu se supraîncălzeşte vara.

4. Dacă aveţi anvelope all-season, verificaţi presiunea acestora precum şi dacă nu prezintă crăpături, umflături sau deformări, pentru drumurile încinse favorizează o potenţială explozie. În cazul în care aveţi anvelope de iarnă, este de la sine înţeles că acestea trebuie înlocuite cu cele de vară, pentru o mai bună manevrabilitate, siguranţă şi eficienţă a consumului de carburant

5. La fel de importante sunt şi frânele, iar gradul de uzură al plăcuţelor de frână trebuie inspectat neapărat. Temperaturile înalte şi apa provenită din ploile abundente de vară pot crea un adevărat haos din sistemul de frânare al maşinii.

6. Nu în ultimul rând, deşi multe din verificările de mai sus se pot face de către şoferii cu un minim de cunoştinţe de mecanică, vă sfătuim să apelaţi la serviciile unui mecanic auto pentru o mai bună evaluare a stării de funcţionare în care se află maşina dumneavoastră.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide