Veste bună pentru români. Ce se întâmplă cu Rabla Clasic și Rabla Plus?

Autor: Elena Luchian 26 iul. 2021 Știri auto

Românii care vor să-și ia mașină nouă primesc o veste bună. Bugetul pentru programele guvernamentale Rabla Clasic și Rabla Plus se va suplimenta.

GALERIE FOTO

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat suplimentarea bugetului pentru programele Rabla și Rabla Plus începând de luni. 5 milioane de lei vor fi alocate pentru Rabla Clasic. 20 de milioane de lei vor fi direcționate către Rabla Plus.

Se fac demersuri pentru suplimentarea bugetului total al programului Rabla Clasic cu suma de 200 de milioane de lei de la începutul lunii septembrie. În paralel, bugetul pentru Rabla Plus va fi suplimentat cu 200 de milioane de lei de la 21 august.

Bugetul alocat inițial a fost de 375 de milioane de lei pentru Rabla Clasic și de 260 de milioane de lei pentru programul Rabla Plus. Acestea au demarat pe 26 aprilie 2021, mai târziu decât în anii precedenți. Această întârziere a fost cauzată de planurile de majorare a subvenției acordate de stat.

Fondurile au fost epuizate rapid de către cei care și-au luat mașini cu emisii reduse (sub 140 mg de dioxid de carbon pe kilometru), autoturisme cu propulsie plug-in hybrid sau pur electrică.

Cați bani iei de la stat prin Programul Rabla când îți iei mașină nouă?

Din acest an, valoarea unui tichet Rabla este de 7.500 de lei în loc de 6.500 de lei, ca în anii precedenți. La prima de casare a unui autoturism mai vechi de 8 ani se poate adăuga un ecobonus de 1.500 de lei în cazul achiziționării unui vehicul cu emisii reduse.

Ecobonusul este de 3.000 de lei la cumpărarea unei mașini cu propulsie hibridă. Astfel, valoarea totală a subvenției de la stat poate ajunge la 12.000 de lei.

Valoarea bonusului pentru achiziționarea unei mașini electrice rămâne la aceșai nivel ca în anii precedenți. Este vorba despre 45.000 de lei. La această sumă se poate adăuga și valoarea primei de casare de 7.500 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide