Vestea așteptată de milioane de șoferi. Ce se întâmplă cu taxa auto în 2021?

Autor: David Andrei 22 ian. 2021 Știri auto

Este vestea pe care o așteptau milioane de șoferi. Ministrul Mediului a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu taxa auto în 2021?

GALERIE FOTO

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că anul acesta nu se va introduce o taxa auto. Mai mult, după ce România a pierdut toate procesele înainte cu privire la taxa de poluare, nu va mai exista o taxă sub forma celei care a fost impusă în țara noastră.

Barna nu vede taxa auto ca pe o metodă de a aduce bani la bugetul de stat. Aceasta va avea în schimb, scopul descurajării diverselor forme de poluare.

„În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin intermediul mijloacelor de transport sunt 24 de state care aplică diverse forme de descurajare şi trei state membre care nu au nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, pentru a se aduna bani la bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare”, a explicat Barna.

Ministrul a avut o întâlnire cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, și cu cei șase primari de sector pentru a dezbate problema poluării aerului. “Sunt şi zone unde suntem în situația de infringement, sunt comunități care pot rezolva problema pe plan local, sunt comunități care poate nici nu-și dau interesul pentru rezolvarea problemei”, susține ministrul.

Taxă de poluare pentru orașele poluate?

Tanczos Barna susține că România trebuie să decidă anul acesta dacă va introduce taxa de poluare. Aceasta ar putea fi plătită doar de șoferii care locuiesc în marile centre urbane. “Dacă nu găsim soluții şi dacă poluarea nu o să scadă, nu scăpăm de penalitățile Comisiei Europene”, spune ministrul Mediului.

Barna anunță că numărul stațiilor de măsurare și al stațiilor de monitorizare a poluării aerului va crește.

„Vom achiziționa peste 140 de stații noi și de senzori. Cu cât reţeaua o să fie mai mare, cu atât imaginea legată de poluare o să fie clară. Şi în anumite zone imaginea va fi una gravă. Deci vom vedea că sunt zone din anumite centre urbane unde poluarea este alarmantă sau la nivelul maxim admis de Uniunea Europeană” avertizează Barna.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide