Vești bune pentru producătorii auto. Comisia Europeană nu va fi atât de drastică în privința normei de poluare Euro 7

Autor: Ionuț Vîlciu 24 oct. 2022 Știri auto

Normele de poluare au devenit din ce în ce mai dure de-a lungul timpului. Comisia Europeană pare că nu va fi atât de exigentă în legătură cu viitoarele norme de poluare Euro 7.

Conform unui studiu de lege obținut de Politico, Comisia Europeană nu va fi la fel de drastică atunci când vine vorba de reducerea poluării produse de mașinii prin viitorul standard Euro 7.

Proiectul de lege sugerează stabilirea unor standarde de emisii pentru mașini și autoutilitare la același nivel cu cele existente în prezent pentru mașinile pe benzină, conform standardului Euro 6 existent.

Acesta este un câștig uriaș pentru industria auto. Astfel, producătorii nu vor trebui să facă investiții mari în următorul deceniu pentru reducerea poluării în următoarea generație de mașini cu motor cu ardere internă. Cu toate acestea, ele își vor găsi sfârșitul până în anul 2035, conform noilor reglementări.

„În contextul circumstanțelor geopolitice și economice actuale, a fost făcută o revizuire finală”, a spus Comisia în evaluarea introductivă a impactului proiectului său de legislație Euro 7. A fost invocat costul crescut al energiei și al materiilor prime în industrie.

„Acest lucru pune o presiune fără precedent asupra lanțului de aprovizionare auto și ridică probleme de accesibilitate pentru consumatori, într-un context general de inflație ridicată”, se arată în proiect.

Când intră în vigoare norma Euro 7?

Executivul UE a declarat că se îndreaptă spre „minimizarea” costurilor asociate cu solicitarea industriei să dezvolte o tehnologie mai curată a motoarelor, având în vedere că este deja aproape de a stabili un mandat de vânzare cu zero emisii pentru mașini și camionete noi începând cu 2035.

Industria auto este împotriva noilor reguli Euro 7. Argumentul este acela că va percepe noi costuri oneroase, în același timp cu care producătorii de automobile investesc în vehicule electrice.

„Din perspectiva industriei, nu avem nevoie de Euro 7, deoarece va atrage resurse pe care ar trebui să le cheltuim pentru electrificare”, a declarat CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, la Salonul Auto de la Paris.

Regulile Euro 7 au fost în curs de dezvoltare de patru ani și întârzie să apară. Acestea vor extinde domeniul de aplicare al regulilor privind elementele poluante. Astfel, vor fi acoperite și particulele fine, împreună cu particulele din anvelope și frâne. Vor fi luați în considerare și poluanți precum monoxidul de carbon și oxizii de azot. De asemenea, vor aborda durabilitatea bateriei.

Regulile urmează să fie publicate pe 9 noiembrie 2022.

Sursa: Politico

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide