Volkswagen XL1 – mașină care consumă 1 l/100 km. Doar 250 de clienți au putut să o cumpere

Autor: Elena Luchian 16 aug. 2020 Știri auto

Volkswagen a vrut să construiască o mașină care să consume un litru de carburant la 100 de kilometri. Era posibil așa ceva în urmă cu zece ani? Răspunsul este Volkswagen XL1.

GALERIE FOTO

Volkswagen XL1 este “mașina de un litru”. Este un vehicul cu două locuri și propulsie plug-in hybrid, care integrează un motor diesel de 0,8 litri cu doi cilindri și un motor electric. Sistemul dezvoltă 68 de cai putere și 140 Nm. O transmisie automată cu șapte trepte și dublu ambreiaj expediază puterea către puntea spate. Mașina cu rezervor de 10 litri a fost proiectată pentru a consuma un litru de motorină la 100 de kilometri parcurși.

Pentru a obține asemenea cifre, inginerii constructorului german au folosit materiale ușoare, în timp ce designerii au desenat o caroserie ultra aerodinamică. Motorul și transmisia au fost construite cu un singur scop: economie de combustibil.

Volkswagen XL1 (11)

În 2009, nemții au prezentat conceptul L1. Un an mai târziu, a văzut lumina zilei XL1. Acesta din urmă   a intrat în producție la mijlocul anului 2013.

Volkswagen XL1 și tragerea la sorți

Versiunea de serie a fost dezvăluită oficial în 2013, la Salonul Auto de la Geneva. Doar 250 de unități urmau să fie construite. Atunci când a fost dinsponibil pentru comandă, începând cu octombrie 2013, prețul de pornire al noului Volkswagen XL1 era de 110.000 de euro în Germania.

Cererea a fost uriașă, iar Volkswagen nu a putut decât să tragă la sorți “câștigătorii” care aveau să dea peste 100.000 de euro pe mașina plug-in hybrid cu motor diesel. Aceștia au plătit un avans de 20.000 de euro.

Primii clienți și-au primit mașina în luna iunie a anului următor.

Volkswagen XL1 (8)

Modelul a fost disponibil doar în Europa. Era echipat cu o baterie litiu-ion cu o capacitate de 5,5 kWh și îi asigura mașinii o autonomie electrică de 50 de kilometri.

Cei de la Volkswagen se întrecuseră pe ei înșiși. În ciclul de testare NEDC, folosit la acea vreme, XL1 consuma 0,9 l/100 km.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide