Volvo a lansat noul SUV EX90. Iată de ce este cel mai avansat model Volvo de până acum

Autor: Ionuț Vîlciu 09 nov. 2022 Știri auto

Noul Volvo EX90 este aici și aduce o serie de noi tehnologii importante. Cel mai mare SUV electric de la Volvo este construit pe o nouă platformă tehnică.

După o întreagă campanie în care am primit câte un teaser cu noul SUV electric de la Volvo, acesta a fost, în sfârșit, prezentat oficial. Se numește EX90 și este un vehicul pur electric. Noul EX90 reprezintă începutul unei noi ere pentru companie, mai ales că Volvo a decis că va avea un viitor complet electric.

Fratele electric al lui XC90 este primul din viitoarele modele electrice pe care compania le va lansa de acum înainte. Producătorul suedez intenționează să lanseze câte un nou model electric în fiecare an până la sfârșitul acestui deceniu. Volvo spune că intenționează să vândă doar modele electrice până în 2030.

EX90 este cel mai puternic Volvo din istorie

Într-adevăr, noul EX90 este cel mai puternic Volvo produs vreodată. Sistemul de propulsie electric va fi disponibil în două versiuni de putere, ambele puse în mișcare de două motoare electrice. Cea de bază dezvoltă 408 cai putere. Versiunea mai puternică dispune de 517 cai putere și 910 Nm. Mașina poate parcurge până la 600 de kilometri cu o singură încărcare.

Bateria cu care vine echipată SUV-ul are o capacitate de 111 kWh. Producătorul susține că mașina se poate încărca de la 10% la 80% în aproximativ 30 de minute.

Noul SUV este vârful de lance al gamei de electrice a suedezilor

Volvo EX90 este cât se poate de Volvo, atât prin design, cât și prin interesul acordat sistemelor de siguranță. Aspectul este unul masiv, cu linii precise, cum ne-am obișnuit deja de la celelalte mașini din gama celor de la Volvo. Am putea spune că arată ca un XC90, dar sub această caroserie se află o nouă platformă tehnică.

Numărul de sisteme de siguranță care vin în standard pe EX90 este, de asemenea, mai mare decât la orice mașină Volvo produsă vreodată. De asemenea, mașina poate deveni mai inteligentă și mai sigură în timp. Acest lucru este posibil deoarece învață din date noi și primește actualizări. EX90 este plin de senzori tocmai pentru a facilita un nivel de siguranță cât mai ridicat.

Umflătura pe care o vedeți pe acoperiș chiar deasupra parbrizului este locul în care sunt integrați senzorii, camera și radarele lui EX90. Volvo spune că acestea nu „obosesc sau le este distrasă atenția” și sunt susținute de computere de înaltă performanță cu software dezvoltat intern. De asemenea, este primul model Volvo care va fi echipat din fabrică cu tot hardware-ul necesar pentru conducerea autonomă în viitor. Cu alte cuvinte, conform celor comunicate, EX90 nu va fi doar o mașină nouă, ci va fi un computer pe roți foarte avansat.

La interior, mașina are un ecran central de 14,5 inch, care vine cu serviciile Google incorporate. Aplicațiile și serviciile Google, inclusiv Google Assistant, Maps și multe alte aplicații de pe Google Play vor rula pe acest ecran. De asemenea, mașina vine cu conectivitate 5G.

Comenzile vor lua startul în toamna anului viitor. Primele exemplare vor ajunge în showroom-uri la începutul anului 2024.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Volvo


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide