Volvo construiește o fabrică de mașini electrice la 260 de kilometri de Oradea

Autor: Mihai Morcovescu 02 iul. 2022 Știri auto

Suedezii de la Volvo au anunțat că vor investi 1,2 miliarde de euro în construirea unei fabrici de mașini electrice în Europa de Est. Aceasta ar urma să fie amplasată în Slovacia, lângă cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Kosice, care se află la 260 de kilometri distanță de Oradea.

Oficialii companiei spun că aproximativ 20% din masiva investiție va fi acoperită de guvernul slovac. Suedezii au ales Slovacia pentru a crea „un triunghi european care să acopere cea mai mare regiune de vânzări”. Noua fabrică Volvo va fi, totodată, prima pe care Volvo o va construi în Europa în ultimele șase decenii.

Noua linie de asamblare va fi cea de-a treia pe care producătorul de automobile o va deține pe Bătrânul Continent. Celelalte două sunt situate la Torslanda, lângă Göteborg (Suedia) și la Gent (Belgia).

Volvo va deveni marcă pur electrică până în 2030

Construcția fabricii din Kosice este programată să înceapă în cursul anului viitor. Producția de serie a vehiculelor electrice Volvo de următoarea generație va demara în 2026. Capacitatea de producție a noii uzine slovace va fi de aproximativ 250.000 de electrice în fiecare an. Noua fabrică va folosi exclusiv energie neutră din punct de vedere climatic.

Spre deosebire de cele două fabrici existente, în Slovacia vor fi produse exclusiv vehicule cu emisii zero. Această strategie este în conformitate cu planurile constructorului suedez de a produce numai vehicule electrice începând cu sfârșitul deceniului.

Uzina Volvo va fi a cincea de vehicule existente în Slovacia. Celelalte se află la Bratislava (Volkswagen), Trnava (Stellantis), Zilina (Kia) și Nitra (Jaguar-Land Rover). De altfel, această țară este supranumită în industria auto „Detroit-ul Europei” datorită producției anuale de aproximativ trei milioane de mașini. Majoritatea acestora sunt destinate exportului.

Brandul Volvo este controlat de grupul chinez Geely, care l-a preluat de la Ford Motor în 2010 pentru suma de 1,8 miliarde de dolari. Producătorul suedez își propune să devină marcă pur electrică până în 2030.

Planul scandinavilor este acela de a atinge o țintă de producție de 1,2 milioane de mașini în fiecare an. Reprezentanții companiei au declarat în mai multe rânduri că, pentru a-și îndeplini acest obiectiv, este nevoie de încă o fabrică în Europa.

Sursa: Volvo

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Volvo


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide