Volvo va lansa tehnologia sa de conducere autonomă pe noul XC90 electric

Autor: Mihai Morcovescu 07 ian. 2022 Știri auto

Producătorul suedez de automobile Volvo a anunțat că urmează să efectueze primele teste de conducere autonomă. Denumită Ride Pilot, tehnologia scandinavilor va fi lansată pe versiunea electrică a SUV-ului XC90, care va fi dezvăluită în cursul acestui an. Ulterior, ea va fi implementată și pe alte vehicule cu zero emisii pe care le va produce constructorul din Goteborg.

Prin introducerea sistemului de condus autonom, clienții Volvo se vor putea relaxa mai mult în timpul călătoriilor. De asemenea, ei se vor putea impliuca în diverse activități, iar condusul viitoarelor modele Volvo va fi mai convenabil și mai plăcut.

Tehnologia va fi implementată mai întâi în California

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Compania suedeză, recunoscută ca fiind un pionier al sistemelor de conducere asistată, folosește actualizări de software „over-the-air”. Acestea sunt combinate cu o configurație de ultimă generație a senzorilor.

Software-ul este dezvoltat de compania Zenseact împreună cu dezvoltatorii interni de la Volvo. Un aport important îl au și dezvoltatorii de aplicații software de la Luminar. Acesta este unul dintre partenerii  tradiționali în materie de tehnologie ai producătorului auto suedez.

Tehnologia Ride Pilot constă într-o serie de senzori LIDAR, care lucrează împreună cu un computer AI pentru conducere autonomă. În timp ce combinația software-senzor va fi instalată pe noul SUV electric, Volvo a spus că va fi pusă la dispoziția clienților doar după ce va trece printr-un „proces riguros de verificare și de testare”.

Noua tehnologie nu va fi, însă, implementată decât după validarea sa din punct de vedere al siguranței în utilizare în condiții diferite de drum. Ca parte a procesului de testare, inginerii Volvo testează deja tehnologia în Suedia și colectează date în Europa, dar și în SUA. Ulterior, va începe testarea sistemului și în California.

Potrivit reprezentanților Volvo, clima, condițiile de trafic și cadrul de reglementare din statul californian oferă un mediu favorabil pentru introducerea tehnologiei conducerii autonome. Odată ce va primi toate aprobările, tehnologia Ride Pilot va fi implementată mai întâi în California. Abia apoi va fi lansată și pe alte piețe din întreaga lume.

Versiunea electrică a SUV-ului XC90 va fi produsă la uzina Volvo din statul american Carolina de Sud. Pe lângă versiunea electrică, XC90 va fi oferit și cu propulsie plug-in hybrid și micro hibridă. Vor lipsi, însă, motorizările diesel.

Sursa: Autocar

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Volvo


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide