Volvo a patentat volanul care se mută de pe stânga pe dreapta

Autor: Elena Luchian 06 oct. 2020 Știri auto

Volvo a patentat volanul care se mută de pe stânga pe dreapta. Acesta glisează pe o șină montată de-a lungul bordului. Viitoarele mașini ale producătorului suedez vor avea pedale și în stânga, și în dreapta.

GALERIE FOTO

Volvo trece la următorul nivel în ceea ce privește rularea autonomă. Compania a înregistrat un patent pentru tehnologia care permite mutarea volanului din partea stângă în partea dreaptă și invers. Volanul va glisa, pur și simplu, de-a lungul unei șine montate de la un capăt la altul al bordului. Se va afla câte un set de pedale în fața ambelor scaune. Setul corespunzător de pedale se va activa cu ajutorul senzorilor care detectează poziția volanului. Astfel, pasagerul nu va putea comanda mașina.

Tehnologia aplicată prin utilizarea unor componente de tip drive-by-wire – spun cei de la Volvo – va putea fi implementată la bordul mașinilor autonome. Într-un bloca în care vehiculul nu are nevoie de intervenție umană, șoferul va muta volanul în partea dreaptă pentru a avea mai mult spațiu și mai mult confort.

Cum va arăta bordul unui Volvo în care volanul se poate muta de pe stânga pe dreapta?

Dosarul depus de Volvo pentru patentare cuprinde și trei imagini, care redau pozițiile în care va ajunge volanul. Una dintre ele îl arată pe mijloc. Dar acest lucru va fi posibil doar în cazul în care  constructorul va concepe un interior modular, care să permită o configurație cu un singur scaun în partea din față a mașinii. (vezi GALERIA FOTO).

O astfel de tehnologie poate fi de folos și celor care ajung cu mașina în țări în care se conduce pe partea stângă a drumului, cum ar fi Anglia, Cipru sau Malta. Mai mult, cei care aleg să-și achiziționeze autoturisme din astfel de state nu vor mai fi nevoiți să apeleze la un service pentru conversie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide