Cum a ajuns Volvo să aibă cele mai sigure mașini? Cum își testează modelele?

Autor: Elena Luchian 25 iun. 2020 Știri auto

Volvo are reputația constructorului care produce cele mai sigure mașini, iar obiectivul său de a avea zero victime la bordul modelelor sale reprezintă încă un efort la acest capitol. Dar cum a ajuns Volvo să aibă cele mai sigure mașini? Cum își testează Volvo modelele înainte de a le trimite pe șosele?

GALERIE FOTO

Începând cu anii ’50, Volvo a analizat peste 43.000 de accidente în care au fost implicate 72.000 de persoane. Datele culese i-au ajutat pe specialiștii în siguranță să dezvolte sisteme inovatoare care ajută la salvarea de vieți omenești. Este vorba despre WHIPS, SIPS și chiar scaune auto pentru copii. Acestea din urmă se montează exclusiv cu spatele la sensul de mers până la 25 de kilograme, pentru că studiile au dovedit că această poziție este de 5 ori mai sigură decât poziția cu fața la sensul de mers.

Volvo are metode speciale de testare a mașinilor sale, iar testul cu platforma care aruncă mașina în aer pentru a provoca rostogolirea acesteia este unic în lume. Această testare simulează răsturnarea la 50 km/h.

Volvo cele mai sigure mașini (9)

Testele interne supun mașinile unor evaluări mult mai dure decât cele desfășurate de Euro NCAP. Simulările de impact efectuate la centrul de Cercetare și Dezvoltare al companiei se efectuează la viteze de 50 km/h pentru răsturnare, 56 km/h pentru impact frontal total și de 64 km/h pentru impact frontal parțial.

Cu excepția simulării de răsturnare, care are loc pe asfalt, testele se realizează pe o podea de sticlă, pentru ca inginerii să poată analiza ulterior și imagini de sub mașină. Niciun model nu intră în producție dacă mașina pică testul.

Euro NCAP folosește viteza de 64 km/h pentru impact frontal total, dar nu desfășoară simulări de. Toate modelele din portofoliul actual al companiei au fost notate cu cinci stele la evaluările desfășurate de forul europea. Au primit același punctaj și dincolo de Atlantic, în cadrul testărilor efectuate de National Highway Traffic Safety Administration.

Volvo cele mai sigure mașini (1)

Măsuri luate de Volvo pentru a avea cele mai sigure mașini

Volvo a redus viteza maximă a modelelor sale la 180 km/h. Niciunul dintre modelele noi construite de producătorul suedez nu va mai depăși această viteză.

Nordicii au demarat un proiect ambițios. Nicio persoană nu-și va pierde viața și nu va suferi răni grave la bordul modelelor lor. Este planul dezvăluit de președintele companiei, Hakan Samuelsson.

XC90 este deja singura mașină în care nu a decedat nicio persoană în cei 18 ani petrecuți pe piață de SUV-ul suedez. Mai mult, este mașina cu punctaje-record la testele Euro NCAP.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide