Xiaomi a dezvăluit prima sa mașină electrică. Chinezii vor să rivalizeze cu Tesla și Porsche

Autor: Ionuț Vîlciu 28 dec. 2023 Știri auto

Compania chineză Xiaomi a dezvăluit prima sa mașină electrică. Noul model, numit SU7, se vrea a fi un rival pentru producători de top, precum Porsche sau Tesla.

Xiaomi este un nume foarte prezent în lumea telefoanelor și a gadget-urilor, în general, iar acum vrea să se aventureze și pe piața mașinilor electrice. Lei Jun, cofondatorul și CEO-ul companiei Xiaomi, a dezvăluit primul model electric al companiei, marcând intrarea producătorului chinez pe piața din ce în ce mai competitivă a mașinilor electrice.

Sedanul SU7, cu SU fiind o prescurtare de la „Speed Ultra”, este una dintre cele mai anticipate lansări ale anului. Potrivit Reuters, Lei Jun a afirmat mașina dispune de un „super motor electric” capabil să ofere viteze de accelerație mai rapide decât mașinile Tesla și vehiculele electrice Porsche.

CEO-ul Xiaomi nu a anunțat și prețurile primei mașini electrice a companiei, dar a declarat că Xiaomi intenționează să devină un jucător important în industria globală producătoare de mașini. Deocamdată nu avem o dată de lansare, dar nu putem aștepta ca noul Xiaomi SU7 să ajungă la vânzare în primele luni ale anului 2024.

Xiaomi a lansat prima sa mașină electrică

Xiaomi SU7 va veni în două versiuni, una cu o autonomie de până la 668 km cu o singură încărcare și alta cu o autonomie de până la 800 km. Prin comparație, Model S de la Tesla are o autonomie de până la 650 km. Prețul nu a fost încă anunțat, însă Lei a spus că va fi „într-adevăr mai mare, dar unul care va face ca toată lumea să creadă că este justificat”. Modelul de top, cel ce va oferi o autonomie maximă de 800 km, va folosi o baterie de 101 kWh furnizată de CATL. În plus, Xiaomi SU7 este construit pe o arhitectură pe 800V, astfel că producătorul declară că în doar 5 minute, mașina se poate încărca cu suficientă energie pentru a parcurge 220 km, iar 15 minute sunt suficiente pentru a furniza 510 km de autonomie.

De asemenea, Xiaomi asigură clienții că vehiculele pot menține autonomia lor și în condiții de temperaturi extreme scăzute. Xiaomi a declarat că SU7 va depăși vehiculele electrice premium de la Tesla sau Porsche datorită avansurilor tehnologice ale companiei și că sistemele de conducere autonomă ale companiei vor fi la vârful industriei. SU7 se laudă cu performanțe impresionante: 2,78 secunde de la 0 la 100 km/h, 10,67 secunde de la 0 la 200 km/h și o viteză maximă de 265 km/h.

Xiaomi este al cincilea cel mai mare producător de smartphone-uri din China și în ultimii ani a căutat să își ramifice domeniile de activitate. Alte companii chineze de tehnologie care au colaborat cu producătorii de automobile pentru a dezvolta vehicule electrice includ nume precum Huawei sau Baidu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Xiaomi


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide