Cât de mare e, de fapt, zăpada pe Transalpina și Transfăgărașan? Drumarilor nu le vine să creadă

Autor: David Andrei 24 mai 2021 Știri auto

Continuă lucrările de deszăpezire pe Transalpina și pe Transfăgărășan. Cât de mare este, de fapt, zăpada pe șoselele aflate la mare altitudine? Drumarilor nu le vine să creadă.

GALERIE FOTO

Cele mai înalte șosele din țară sunt încă sub nămeți la sfârșitul lunii mai. Drumarilor nu le vine să creadă că, în multe zone, stratul de zăpadă înghețată depus pe carosabil ajunge chiar și la 7 metri. Aceștia trebuie să ia la rând centimetru cu centimetru din cei 30 de kilometri ai Transfăgărășanului, care leagă Bâlea Cascadă de Piscul Negru. Ei trebuie să fie extrem de atenți, pentru că, sub zăpadă, pot fi pietre de mari dimensiuni, căzute de pe versanți. În mulți dintre anii precedenți, zona era practicabilă.

Se fac eforturi pentru îndepărtarea zăpezii. Munca drumarilor este îngreunată de faptul că, în unele zone, încă mai ninge, deși mai este o săptămână până la sosirea verii, iar în țară, se înregistrează chiar și temperaturi de 28 de grade Celsius. Lucrările nu se vor opri, pentru că drumul trebuie curățat cât mai repede. Procedura poate dura chiar și câteva săptămâni.

Se lucrează la foc automat pe Transalpina și Transfăgărășan

În activitățile de deszăpezire de pe Transfăgărășan și Transalpina sunt implicate și utilaje ale D.R.D.P. București. Două utilaje de deszăpezire, două încărcătoare de mare capacitate și o autofreză lucrează acolo. Pe porțiunile în care este gheață, se va interveni cu material antiderapant.

În ultimii ani, cele două șosele nu au mai fost deschise la date fixe, pentru doar 4 luni pe an. Acestea sunt sau nu practicabile în funcție de condițiile meteo.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) îi anunță pe turiștii dornici de drumuri la altitudine că acestea sunt încă foarte periculoase.

Drumarii vor reface și marcajele, și indicatoarele rutiere înainte ca șoferii să aibă acces pe Transalpina și Transfăgărășan. Au apărut numeroase gropi în carosabil. Și acestea trebuie acoperite până când șoferii vor avea voie pe cele două șosele.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide