Zeci de mii de bucureșteni i-au cerut Gabrielei Firea să renunțe la taxa Oxigen

Autor: ProMotor 22 feb. 2020 Știri auto
Zeci de mii de bucureșteni i-au cerut Gabrielei Firea să renunțe la taxa Oxigen

Zeci de mii de bucureșteni i-au cerut Gabrielei Firea să renunțe la taxa Oxigen. Primarul Capitalei a declarat, vineri, într-o filmare postată pe contul de Facebook, că a primit până acum peste 15.000 de mesaje pe canalul de socializare, iar aproximativ 90% din cei care i-au scris îi solicită să renunţe la vinieta Oxigen.

„Am primit peste 15.000 de mesaje din care peste 90% sunt mesaje care îmi solicită să renunţăm la vinieta Oxigen. De asemenea, pe mailul [email protected] am primit până acum 944 de e-mailuri dintre care 700 sunt împotrivă şi 300 pentru”, a spus primarul.

Ea a mai declarat că „referendumul pe Facebook” privind vinieta Oxigen va continua, iar luni vor fi anunţate rezultatele.

„Continuăm să primim atât mesaje pe Facebook, cât şi pe mail, le centralizăm, iar luni vom organiza o conferinţă de presă în care vom prezenta toate aceste mesaje şi vă voi anunţa şi ce decizie am luat. De asemenea, voi anunţa cum se va aplica concret decizia pe care o voi lua: dacă se renunţă la taxă, cum se va implementa, dacă nu, şi acum, sincer, nu vreau să anticipez, dar având în vedere mesajele…., ce se va întâmpla”, a mai declarat primarul.

Aceasta a mai spus că Oxigen este un proiect mai amplu ce va continua. „În ceea ce priveşte concret vinieta Oxigen, în urma mesajelor dumneavoastră, decizia o anunţ luni”, a completat aceasta.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat, joi, pe Facebook, un referendum, prin care bucureştenii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu taxa Oxigen.

Întrebarea la care locuitorii Capitalei sunt îndemnaţi să răspundă este: „Sunteţi de acord cu interzicerea circulaţiei maşinilor care poluează în centrul oraşului şi cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureştiului?” .

Răspunsurile sunt aşteptate pe pagina de socializare sau pe e-mail până luni, 24 februarie. Nu se știe în ce fel răspunsurile bucureștenilor o vor face sau nu pe Gabriela Firea să renunțe la taxa Oxigen.

„Vă întreb direct, dragi bucureşteni. Sunteţi de acord cu acest proiect? Oxigen pentru Bucureşti? Sunteţi de acord să fie interzise în centru maşinile care poluează non-euro, euro 1 şi euro 2, iar euro 3 să plătească vinieta, iar în restul oraşului să plătească vinieta şi cele care poluează foarte intens? Sau nu sunteţi de acord. Ar fi păcat să pierdem acest moment şi să nu aflu direct opinia dumneavoastră”, a scris Gabriela Firea.

De la 1 martie, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Mai mult, potrivit unui amendament al acestui proiect, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricţia este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Tarifele variază în funcţie de gradul de poluare al maşinii, de la 500 de lei la 1.900 de lei pe an.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide