ZIL a construit un vehicul militar care ne aduce aminte de filmele SF din 1970

Autor: Andrei Ştirbu 04 dec. 2014 Știri auto

Nu este prima dată când ZIL intră în radarele noastre. Acum câţiva ani, Zavod imeni Likhachova a prezentat un concept de limuzină prezidenţială – căci, da, ZIL se ocupă şi de producerea celei mai importante maşini a naţiunii. 

Ceea ce a urmat – adică materializarea conceptului – s-a întâmplat în purul stil comunist, unde ideile măreţe sunt trunchiate şi secate până când se ajunge la asta. 

De la asta.

De data aceasta, ZIL ne surprinde cu un… concept deja materializat. Cu alte cuvinte, toate materialele transportorului militar sunt existente şi se pot folosi în producţia de serie a vehiculului.

Aşezat pe un şasiu de Humvee, ZIL poate căra până la zece persoane. Scaunele din spate sunt rotative şi pot fi folosite de artilerişti, care se folosesc de gemuleţele din spate pentru a scăpa de urmăritori.

Acest concept a fost făcut la cererea armatei ruse, care-şi doreşte un 4×4 cu masă între 1 şi 2,5 tone. Exemplarul din imagine este propulsat de un motor diesel Cummins cu patru cilindri în linie care produce 185 CP şi care este ajutat de o transmisie cu cinci rapoarte, împreună de o cutie de transfer cu treaptă de forţă.

După cum am început să spunem în titlu, designul este un exemplu clar de paleofuturism prematur. Dacă nu ştii ce este paleofuturismul, gândeşte-te la toate filmele sau desenele (animate) vechi în care era prezentat viitorul. În cazul lui ZIL, tehnologia din trecut se întâlneşte cu designul de viitor. Nu putem să ne dăm seama dacă ne place, dar putem spune că este absolut bizar. 

… şi ne-am dori să vedem o întrecere între ZIL şi GHE-O.

via AutoExpress

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide