Test drive cu noul BMW X1 – Nu totul este despre mărime

Autor: Ionuț Vîlciu 01 dec. 2022 Știri auto

SUV-urile de mici dimensiuni se află la mare căutare, iar BMW X1 se încadrează fix în această categorie de mașini. Vom vedea împreună că atunci când vine vorba despre cel mai mic SUV din gama BMW, nu totul este despre mărime.

BMW X1 utilizează rețeta clasică a unui SUV, doar că la o scară mai mică. În ciuda faptului că este mezinul familiei X, BMW X1 are un design puternic, cu linii ascuțite, care se integrează în tema pe care BMW o abordează de câțiva ani încoace.

Partea frontală este dominată de grilă. Cu toate acestea, mașina nu este ostentativă. Farurile full LED adaptive contribuie la aspectul agresiv, iar ornamentele argintii din bara frontală arată ca niște colți gata să muște.

Mașina din testul nostru a avut Pachetul xLine, așa că am putut vedea mai multe astfel de elemente argintii în contrast cu cele negru lucios, care îmbracă partea inferioară a mașinii. Același negru lucios l-am întâlnit și pe jantele mașinii, care au avut dimensiunea de 19 inch.

SUV mic, proporții generoase

Din orice unghi vei privi noul X1, acesta îți va da senzația că este mai mare decât este de fapt. Același lucru întâlnim și în partea din spate. În timp ce anumite modele au o abordare rotunjită sau plonjată a hayonului, X1 rămâne o mașină care păstrează linia de design clasică a unui SUV. Stopurile LED în forma literei L contribuie și ele la creionarea aspectului agresiv. De asemenea, bara spate are aceiași „colți” argintii.

Așa cum spuneam, avem de-a face cu o nouă generație a lui X1, iar interiorul nu se dezice de acest fapt. Încă din prima clipă în care am pășit la interiorul noului X1 am găsit un interior modern, plin de tehnologie, dar frumos desenat. La aspectul frumos contribuie materialele bine alese și soliditatea construcției, aspecte care au un impact major asupra calității pe care o vei percepe atunci când te afli la interior.

Un interior bine făcut și ergonomic

Soliditatea, ergonomia și spațiul sunt cele trei cuvinte cheie care caracterizează interiorul noului BMW X1. De îndată ce închizi ușa, mașina îți dă senzația de robustețe. Fiecare element stă exact acolo unde trebuie, de parcă totul ar fi sculptat dintr-o singură bucată.

Materialele sunt plăcute la atingere, singurele locuri unde vom găsi plastice mai dure fiind zonele inferioare sau partea superioară a ușilor spate. Cu toate acestea, nu se simte ca un plastic subțire, fragil, chiar dacă nu este moale la atingere.

Mașina prezentă în cadrul testului nostru a avut un volan M. Este un volan destul de gros, iar persoanele cu mâini mici ar putea întâmpina probleme la acționarea padelelor, acestea fiind poziționate puțin cam în spate.

Tehnologie de ultimă generație

În spatele volanului avem cel mai sistem nou de infotainment de la BMW. iDrive 8 rulează pe două noi ecrane aflate în spatele aceluiași cadran. Ele sunt îndreptate către șofer, dar nu suficient cât să împiedice pasagerul din a utiliza ecranul central. Acesta are o interfață asemănătoare unei tablete, având foarte multe aplicații și meniuri, lucruri care vor necesita puțină acomodare. Aproape orice comandă va fi dată de pe acest ecran, inclusiv climatizarea a fost integrată aici. Grafica este bună, iar răspunsul este așa cum v-ați aștepta de la o mașină de generație nouă. Oferă conectivitate wireless atât cu Android Auto, cât și Apple CarPlay, deci aveți la dispoziție toate aplicațiile media. De asemenea, sistemul audio Harman Kardon redă muzica voastră preferată la o calitate bună, într-un mod clar.

Există și un pad pentru încărcarea wireless a telefonului, două prize USB-C și una de 12V. Cotiera este mică, dar este plutitoare, fapt care permite depozitarea diferitelor obiecte în spațiul de dedesubtul ei.

Tabloul de bord are și el nenumărate opțiuni de configurare. De la modul în care sunt afișate viteza și turațiile motorului, la ce fel de conținut vrei să vezi: hartă, melodia curentă sau cifre de consum. Este acompaniat și de un head-up display mare, la fel de configurabil. De asemenea, temele se schimbă în funcție de modul de rulare selectat. Există patru din care puteți selecta: Personal, Sport, Efficiency sau Expressive.

Noul BMW X1 este compact, dar spațios

Poziția la volan este una bună, nu foarte joasă, dar nu te simți nici ca și cum te-ai afla pe mașină. Scaunele cu care a venit mașina au fost unele sport, cu susținere laterală bună, dar confortabile chiar și la drum lung. Acestea oferă reglaje electrice, iar șoferul dispune și de două memorii.

Vizibilitatea este bună, geamurile sunt mari, iar oglinzile sunt bine proporționate. Asistentul de unghi mort este un bonus, dar X1 oferă vizibilitate bună per total.

Spațiul este bun, mai ales pentru o mașină din acest segment. Pasagerii vor regăsi spațiu suficient atât în față, cât și în spate. Chiar și cu cineva mai înalt în spatele volanului, tot rămâne suficient loc pentru ocupanții banchetei spate. Pasagerii din spate au la dispoziție două guri de ventilație, două prize USB-C, dar și o cotieră cu două suporturi de pahare.

Portbagajul este încăpător și bine compartimentat, oferind un volum de 540 de litri. Pentru mai multă capacitate de încărcare, bancheta spate este rabatabilă și este împărțită 40-20-40.

Putere suficientă, eficiență neașteptată, dinamică tipică BMW

Sub capota mașinii de test s-a aflat un motor de 2,0 litri pe motorină, mild hybrid, care produce 211 cai putere. Acest model xDrive 23d are și tracțiune integrală, iar transmisia este una automată cu șapte trepte.

Motorul diesel încă nu a murit, iar dacă este folosit acolo unde îi place, adică la drum întins, acest propulsor de 2,0 litri produce niște consumuri foarte bune. La sfârșitul testului, consumul mediu a fost de 6,0 litri per suta de kilometri. Traseul a constat în condus printr-un București aglomerat, drumuri naționale, dar și autostrăzi. Eficiența de care a dat dovadă a fost bună, mai ales pentru o mașină cu o masă de aproximativ 1.700 de kilograme.

Într-adevăr, îl vei auzi, mai ales la ralanti sau accelerări. Este un motor pe motorină, iar acest lucru nu poate fi schimbat. La viteze de croazieră dispare în fundal, trezindu-se pentru câte o depășire. În acele momente, cutia răspunde prompt, fără ezitare. Este o transmisie care nu smucește și schimbă vitezele aproape imperceptibil.

Din punct de vedere dinamic, mașina stă bine. Abordarea virajelor este lipsită de orice dramă, iar denivelările sunt, în mare parte, bine amortizate. Câteodată poți resimți că nu este cea mai moale suspensie, dar mașina de test a avut șasiul adaptiv M și jante destul de mari. X1 este confortabil, fără îndoială, dar este ceva mai rigid, cel puțin în echiparea testată de noi. Ținuta de drum este bună, mașină lipindu-se ferm de asfalt la viteze mari, oferind un sentiment de siguranță. Comenzile sunt bine calibrate, fapt care contribuie la experiența de condus. Direcția este precisă, iar pedala de frână oferă un feedback foarte bun.

Noul BMW X1 – Prețuri și concluzii

Noua generație a lui X1 are multe de oferit, mai ales din punct de vedere tehnologic. Este un SUV compact premium care păstrează vie experiența de condus cu care BMW ne-a obișnuit. Oferă multe „jucării”, de la camere 360, la asistentul pentru mersul cu spatele, dar aceste lucruri nu sunt ieftine. X1 rămâne un concurent al clasei premium, iar acest lucru se resimte în prețul final. Mașina pe care am testat-o are un preț de listă de 67.111 de euro cu TVA inclus. Sunt mulți bani, dar X1 este un produs bine legat, care oferă o gamă largă de opțiuni clienților. Exemplarul de test a venit într-o configurație bogată, dar dacă ești atent cu opțiunile și o dotezi cu ceea ce ai nevoie, prețul poate scădea.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide