TEST Honda CR-V 4×2 120 CP. Ce îţi poate oferi un SUV echipat „normal”?

Autor: Adrian Mihălţianu 18 feb. 2015 Test drive

De foarte multe ori, maşinile pe care le testăm la ProMotor sunt foarte bine echipate, importatorii dorind să pună pe maşinile de test cam toate tehnologiile disponibile – e şi normal, fiecare doreşte să-şi impresioneze publicul cu tot ce are mai bun. Dar rămâne un adevăr simplu: majoritatea celor care cumpără maşinile respective apelează la echipări medii, care permit un raport preţ – dotări corect.

De data asta, cei de la Honda ne-au făcut o surpriză şi ne-au invitat să testăm un exemplar aflat acum în ofertă, nivel de echipare „Confort”, fără toate nebuniile pe care le poate comanda un client de CR-V, dar cu suficiente dotări care să facă foarte interesant preţul de 20.190 de euro fără TVA afişat de acest SUV. Ce ar trebui să ştii dacă te interesează un astfel de CR-V, aşadar?

1. Este suficientă tracţiunea 4×2 la un SUV de familie?

Dacă ştii că vei merge 95% din timp prin oraş şi apoi în concediu, pe asfalt, dar şi că nu vei ieşi prin noroaie sau zăpezi, e suficientă. Garda la sol mai mare va fi de ajutor pentru a-ţi permite să treci fără stres de gropi şi să urci rapid pe borduri, în timp ce tracţiunea va fi asistată de mai multe sisteme care îţi vor permite să ieşi cu bine din majoritatea situaţiilor în care ai simţi nevoia unei tracţiuni integrale. Avem, chiar şi la dotarea Confort, un sistem de control al tracţiunii şi stabilităţii, inclusiv la tractarea de rulote, un sistem de asistenţă la pornirea din rampă, precum şi nişte suspensii care ştiu să înghită cu uşurinţă gropile şi denivelările. 

2. 120 CP nu sunt cam puţini la un SUV de peste 1.5 tone?

Vorbim de un diesel de 1.6 litri care dezvoltă 120 CP la 4.000 rpm, dar care îţi oferă şi un cuplu maxim de 300 Nm, pe care îl primeşti integral încă de la 2.000 rpm, ceea ce îţi dă totuşi acel sentiment specific motoarelor turbodiesel – când o calci pe coadă, maşina ştie să te împingă puţin în scaun, măcar pe primii zeci de metri. Totuşi, demarajul 0-100 durează 11.2 secunde, iar CR-V-ul dotat aşa nu este chiar sportiv.

Pe asfalt, CR-V accentuează confortul, nu sportivitatea

Dimpotrivă, cu maşina plină va trebui să îţi calculezi atent depăşirile, fără a exagera însă cu precauţiile, mai ales datorită greutăţii mici a maşinii. Deci nu, nu sunt cam puţini, dar dacă ţii morţiş, poţi opta pentru motorul de 2.2 litri i-DTEC de 150 CP. Sau, şi mai bine, să aştepţi până în vară, când vei putea cumpăra motorul de 1.6 litri 160 CP de pe facelift!

3. Cum stă pe şosea Honda CR-V? Vor fi schimbări aduse de facelift în această privinţă?

Modelul testat nu are, bineînţeles, faceliftul care va fi prezentat la Geneva 2015. Dar nu au fost operate modificări semnificative la ţinuta de drum, aşadar ar trebui să reţii următoarele: CR-V este o maşină setată pentru confort, gândită să absoarbă foarte bine denivelările, gropile şi toate celelalte neajunsuri ale drumurilor asfaltate de la noi, iar nu una preparată pentru o conduită sportivă. Din acest motiv, te va deranja întrucâtva ruliul în virajele abordate mai rapid, lucru care se va accentua la motorul de 2.2 litri, mai greu decât cel de 1.6 testat acum de noi. În rest, pe autostradă maşina ştie să înainteze în linişte spre destinaţie chiar şi la viteze demult ilegale, iar reprizele de depăşire sunt decente, deşi necesită retrogradare. În oraş, cuplul mare prezent rapid te ajută să porneşti primul de la stop dacă vrei, iar direcţia uşoară îţi permite să manevrezi maşina lungă de 4.57 metri cu uşurinţă. Per total, un comportament de familială apropiat de cel al compactelor.

4. E suficient de bine dotat nivelul Confort, testat de voi?

Sincer? Da, cu excepţia indicatoarelor de bord, care au o grafică modernă undeva prin 1992, dar trecută acum. Deşi maşina testată de noi avea un ecran color tactil cu navigaţie, acesta nu este, de fapt, prezent pe nivelul Confort, nici în opţiune. Am apreciat faptul că textilele de pe scaune nu agăţau, nici tu erau enervant de tari aşa cum se întâmplă deseori, iar plasticele de la bord au un aspect specific maşinilor japoneze – tari, dar de calitate bună. 

Un interior sobru, dar nu spartan. Spaţiu suficient pentru 5 adulţi, generos pentru 4

În rest, primeşti cam ce trebuie să ai pe o maşină în 2015 – Cruise Control, computer de bord, scaune faţă încălzite (standard!), airbaguri frontale, laterale faţă şi cortină, jante aliaj de 17 inci, geamuri electrice faţă-spate, climatizare automată pe două zone, suport lombar scaun şofer, cotiere în faţă şi în spate, bancheta spate rabatabilă asimetric 60/40, oglinzi reglabile încălzite electric cu semnalizatoare integrate, lumini de zi, RCD MP3, port USB şi intrare AUX.

Aş menţiona că eu unul aş da totuşi banii pe echiparea Elegance, care adaugă, pentru 1000 de euro fără TVA, sistem Bluetooth, camera video pentru marşarier, volan în piele, senzori de parcare faţă-spate şi proiectoare de ceaţă.

5. Ce e enervant de-a dreptul la Honda CR-V?

Modul în care e gândită interfaţa om-computer. Trebuie să faci cele mai ciudate combinaţii de taste pentru a afla informaţii simple despre maşină, interfaţa fiind în general un model de „aşa nu”, pentru că transformă orice operaţiune în ceva complicat, şi cere să-ţi iei ochii de la drum pentru a o efectua. După o săptămână-două te vei obişnui, fără îndoială, dar sunt curios dacă la facelift au îmbunătăţit nu doar sistemul multimedia ci şi interfaţa acestuia. Ah, şi grafica indicatoarelor de bord era modernă acum 8 ani dar nu şi acum…

Boooring! În plus, comenzile sunt complet alandala şi ai nevoie de mult timp pentru a te obişnui cu ele

În plus, ronţăitul motorului la viteze de oraş poate deveni supărător, tot la fel cum lipsa de putere la viteze de autostradă, cu maşina încărcată, s-ar putea să te streseze la drumurile mai lungi de 300 de kilometri. 

Nu m-a mai enervat altceva, deşi îţi voi recomanda călduros să iei echiparea Elegance ca să nu loveşti maşina atunci când vei da cu spatele… costă puţin raportat la dotări.

6. Ce te umple de fericire într-o Honda CR-V?

Hai să nu exagerăm.

7. Ce atuuri are, totuşi, Honda CR-V? Ce e de plăcut cel mai mult la ea?

Confortul. Spaţiul interior. Calitatea generală a materialelor, raportată la bani. Silenţiozitatea motorului la viteze mari (nu e chiar atât de silenţios la viteze de oraş, însă). Faptul că îţi dă impresia de maşină solidă, foarte bine făcută şi fiabilă. Vizibilitatea foarte bună în toate direcţiile. Spaţiile de stocare generoase. A, şi…

Forma aerodinamică a părţii frontale a maşinii asigură o linişte aproape totală la rularea la viteze mari. Şi consum mic

8. Consumul. Dacă tot am luat dieselul de 1.6 litri, e mic consumul?

Da, e mic. Am obţinut un 6,6 litri / 100 km în condiţiile în care am parcurs 80% din distanţă într-un Bucureşti aglomerat ca la nebuni şi 20% din distanţă pe şoseaua de centură, efectuând şi câteva depăşiri. Am lăsat toate să meargă – de la climatizare la încălzirea în geamuri şi oglinzi, ca să nu mai vorbesc de sistemul audio surprinzător de bun. În plus, am condus maşina fix aşa cum conduc de obicei orice altă maşină: depăşiri când e cazul, accelerări decente dar susţinute la plecarea de pe loc, 2-3 pasageri în maşină etc. Cu alte cuvinte, un consum suficient de mic pentru un SUV familial condus absolut normal, da?

După 200 de km parcurşi cu maşina, consumul s-a stabilizat la 6,6 l/100 km. Pentru un SUV compact, iarna, e foarte OK

Dar concurenţa noastră de la Automarket a testat maşina în condiţii extreme, strict extraurban, până la Braşov, iar consumul rezultat a fost de doar 3,7 litri / 100 km, deci dacă ţii morţiş, vei putea coborî sub 6 l/100 km şi în oraş…

9. Nu-i mai bine să aştept, totuşi, faceliftul?

Cum doreşti. Ai putea profita de motorul de 1.6 litri 160 CP turbodiesel care îl înlocuieşte pe cel de 2.2 litri, cu toate avantajele date de normele Euro6 şi de cilindreea mai mică. Sau ai putea profita de ofertele actuale pentru modelul fără facelift. Oricum ai alege, maşina rămâne, în linii mari, aceeaşi. Eu aş economisi câteva mii de euro şi aş opta pentru versiunea fără facelift. Din mai-iunie 2015 încolo, deja nu-ţi mai pui problema aşa.

10. Concluzie? Cui îi este adresată această maşină, mai ales în echiparea asta?

Un SUV compact bine dotat la doar 26.000 de euro cu TVA inclus (atât ar ajunge maşina cu tot cu dotările Elegance menţionate mai sus, şi de care consider că ai realmente nevoie) este, în ziua de azi, o ofertă mai mult decât interesantă. Maşina este adresată, clar, familiştilor, dar poate fi o idee interesantă şi pentru flote, judecând şi după fiabilitatea de care se bucură marca Honda. Valoarea de revânzare e una ridicată, deprecierea în timp e mai mică decât la mărcile europene în general, iar dacă nu te sperie designul cam trecut al acestei versiuni, poţi să nu mai aştepţi faceliftul.

Nu o recomand celor care vor sportivitate, cel puţin nu în această motorizare, dar nici celor ahtiaţi după ultimele tehnologii de asistenţă a şoferului sau din domeniul multimedia. Evident, echipările superioare transformă foarte mult în bine interiorul maşinii, dar vin şi cu o mărire de preţ care nu sunt sigur că merită. Dacă vrei să vezi cum arată una de acest gen, citeşte testul nostru iniţial cu CR-V.

Decizia, ca de obicei, îţi aparţine, dar numai după ce testezi tu însuţi maşina la un dealer.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide