TEST în România cu noul Mini Cooper S. Kart cu gabarit depăşit

Autor: Tudor Rus 05 mai 2014 Test drive

PERFORMANŢE, IMPRESII DE LA VOLAN ŞI CONCLUZII

Cum spuneam în prima pagină, modelul testat a fost un Mini Cooper S. Cea mai puternică versiune a noului Mini dispune de un motor de 2 l pe benzină ce dezvoltă 192 CP şi un cuplu maxim de 300 Nm, disponibil devreme, de la 1.250 rpm.

Printre lucrurile la care Mini nu face rabat se numără şi amplasarea roţilor în colţurile caroseriei, soluţie care asigură în continuare sentimentul că te afli la volanul unui kart, dar în versiunea sa de oraş. Orice dubii apărute în linie dreaptă sunt spulberate pe viraje, unde Mini Cooper S se lipeşte de asfalt şi ajutat de anvelope corespunzătoare trage cu dinţii de aderenţă doar ca să-ţi satisfacă nevoia de viteză şi adrenalină.

Suspensia fermă anihilează orice urmă de ruliu şi se asigură de bunul mers al abordării virajelor mai agresiv, însă trebuie notat că noul Mini Cooper S este mai uşor decât predecesorul, graţie masei de 1.174 de kg, lucru care contribuie din plin la agilitatea exprimată pe porţiuni sinuoase.

Direcţia este precisă şi oferă un feedback pe măsură, totul în timp ce efectul torque-steering este tăiat de pe listă iar subvirarea nu îndrăzneşte să apară decât târziu, însă sistemele de siguranţă preiau controlul în caz de exagerare.

Transmisia automată cu şase rapoarte gestionează la potenţial maxim performanţele livrate de motor şi pune pe tavă un demaraj 0-100 km/h realizat în 6,7 secunde şi o viteză maximă de 233 km/h. Mini rămâne o maşină extrem de distractivă în ceea ce priveşte condusul. Şi chiar dacă pe drumurile noastre nu prea ai unde să testezi la limită maşina, Mini tot face o plăcere din experienţa de condus fiindcă la apăsarea acceleraţiei maşina va sări ca arsă, motorul îşi va îngroşa vocea iar odată eliberată pedala de acceleraţie, pocniturile venite din evacuare te vor pune, cel puţin imaginar, la volanul unui model de competiţie.

Nu vă puneţi mintea cu maşina în oraş, cel puţin nu cu jantele de 18 inci. Am spus că scaunele sunt confortabile, însă spatele şi alte organe interne nu vor avea nicio şansă în lupa cu denivelările, şinele de tramvai sau gropile pe care suspensia tare şi jantele enumerate mai sus pur şi simplu le resping cu stoicism.

În materie de consum, Mini Cooper S are în fişa tehnică trecută valoarea teoretică de 5,9 l/100 km, însă în timpul testului valoarea reală nu a coborât sub 9,5 l/100 km, în condiţiile în care am jonglat cu modurile de condus GREEN, MID şi SPORT.

În concluzie, în afară de dimensiuni şi interior, noul Mini nu îşi schimbă prea radical trăsăturile. Ceea ce e un lucru bun, dacă judecăm prin prisma caracterului dinamic oferit de model. Dacă se poate îmbunătăţi ceva, Mini ar putea primi un interior cu materiale ceva mai bune calitativ. În schimb, pasionaţii de senzaţii sportive cotidiene nu vor putea spune nu noului Mini. Cu toate acestea, preţul nu este nici el foarte la îndemână, pentru că noul Mini Cooper S pleacă de la 25.420 de euro, iar cea mai accesibilă versiune este Mini One, cu un preţ de bază de 18.532. Ca de obicei, opţionalele urcă vertiginos preţul maşinii, ca în cazul modelului de test, cotat la 42.675 de euro.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide