Chiar dacă moda modelelor de nişă este în continuă expansiune, Audi a lansat cea de-a treia generaţie a lui A4, arma secretă care are misiunea de a depăşi Seria 3 de la BMW şi C-Klasse de la Mercedes-Benz.

Audi A4 Audi A4

În toamna anului trecut, BMW lansa noua Seria 3. La aproape jumătate de an, Mercedes-Benz prezintă noul C-Klasse. În toamna 2007, la Frankfurt, a venit rîndul lui Audi să-şi reconfirme poziţia în segmentul premium al limuzinelor de clasă medie.

Dacă ne raportăm la întreaga istorie a lui Audi şi nu, nu o luăm de la Auto Union, începuturile lui A4 se regăsesc în modelul 80, lansat comercial în 1972. Acest model este totodată şi bestseller-ul din toate timpurile al constructorului german, cu peste opt milioane de unităţi vîndute la nivel mondial. Însă Audi 80 şi-a încetat existenţa în 1996, cînd a devenit A4.

Ajuns la cea de-a treia generaţie, noul A4 nu a adoptat măsuri radicale în ceea ce priveşte designul exterior, aşa cum a procedat Mercedes-Benz cu versiunea Avantgarde. A continuat doar trendul farurilor LED, regăsite pe supersportivul R8 şi pe coupe-ul A5, a cărui platformă tehnică stă la baza lui A4. Farurile cu tehnologie LED stau aprinse tot timpul, fiind destinate rulării pe timp de zi şi avînd o durată de viaţă superioară chiar şi celor cu xenon. Atunci cînd se porneşte faza scurtă, respectiv cea lungă, intră în funcţiune “clasicele” proiectoare, cu halogen sau xenon – în funcţie de versiune şi dotări, desigur.

La capitolul imagine, noul Audi nu este foarte diferit de vechea generaţie, urmărind aceeaşi linie a designului. Diferenţe se pot observa la nivelul liniilor capotei, portbagajului, precum şi la cel al stopurilor, care se prelungesc acum pe partea laterală.

Diferenţa tranşantă dintre vechea şi noua generaţie iese în evidenţă la nivel tehnic. Noul A4 este cu 11,7 cm mai lung, ajungînd la un total de 4,7 metri, cu doar cîţiva centimetri mai scurt decît VW Passat. Caroseria mai lungă a permis şi majorarea ampatamentului la 2,8 metri (cu 16 cm în plus) – diferenţă care se observă cu ochiul liber, noul A4 oferind un confort şi un spaţiu interior apropiate de ale unei limuzine de clasă mare.

Dacă înălţimea a rămas aceeaşi, pentru a nu afecta performanţele dinamice ale maşinii, lungimea a fost sporită cu 5,4 cm, ajungînd la 1,82 de metri. Partea bună este că spaţiul interior s-a mărit semnificativ, aşa încît pe bancheta spate chiar pot călători acum trei persoane. Partea proastă o reprezintă, desigur, parcarea, din cauza dimensiunilor amplificate ale maşinii.

Dacă ne raportăm la Seria 3 de la BMW, principalul concurent al lui A4 în Europa, limuzina din Ingolstadt este cu 20 cm mai lungă şi are un ampatament cu 5 cm mai mare – diferenţe ce se fac remarcate la interior.

În ciuda preţului de aproape 2.700 de euro fără TVA, probabil că una dintre cele mai utile investiţii ar fi computerul de bord MMI (impropriu spus computer de bord, avînd în vedere complexitatea funcţiilor de care dispune, funcţii graţie cărora poate concura cu brio un PC sau un Mac). La prima vedere suma pare imensă, însă trebuie subliniat că aceasta se plăteşte atît pentru computer, cît şi pentru sistemul de navigaţie cu DVD. Şi nici nu trebuie neglijat faptul că MMI-ul permite configurarea tuturor setărilor automobilului, de la tăria suspensiei, la precizia direcţiei.

Grafica sistemului de navigaţie este la înălţime, toate elementele importante fiind perfect lizibile. În plus, dacă se optează pentru sistem de navigaţie, acesta implică şi display color pentru computerul de bord, amplasat între vitezometru şi turometru.


Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.