Comparativ Hyundai ix35 vs. concurenţa - Ep. V: ix35 vs. Forester

Subaru Forester are deja o foarte bună reputaţie în segmentul SUV-urilor compacte, dar nu-şi arată atuurile la prima vedere. Hyundai ix35 este foarte fresh - dar oare tinereţea poate face faţă experienţei?

Comparativ Hyundai ix35 vs. concurenţa - Ep. V: ix35 vs. Forester Comparativ Hyundai ix35 vs. concurenţa - Ep. V: ix35 vs. Forester

Subaru Forester a devenit primul SUV cu motor boxer în anul 2002, când a fost lansată prima generaţie, o maşină cu un design pur şi simplu utilitar, îndulcit puţin prin faceliftul din 2006. Însă adevăratele atuuri ale lui Forester ţineau de comportamentul surprinzător de bun în afara şoselelor, precum şi de un caracter util foarte bun al interiorului spartan.

A doua generaţie a apărut în 2008, fiind o maşină evoluată la toate capitolele. În privinţa designului, rămâne o maşină mai discretă, însă capacităţile sale de trecere şi performanţele rămân foarte bune. Această generaţie vine cu o nouă premieră printre SUV-uri: primul motor diesel boxer.

Aşadar, în acest ultim episod al testului comparativ ProMotor vom vedea dacă pariul lui Hyundai ix35 cu moda are câştig de cauză în faţa caracterului pragmatic al lui Subaru Forester.

EXTERIOR

Hyundai ix35 este mult mai modern si mai rotunjit, iar Subaru Forester mai discret si clasic

Diferenţele dintre Forester şi ix35 sunt aceleaşi ca dintre o doamnă şi o domnişoară: SUV-ul japonez mizează pe seriozitate, reuşind să fie o maşină neutră (nici prea reuşită, nici neapetisantă), în timp ce rotunjimile şi stilul foarte fresh al lui ix35 fac din maşina coreeană una dedicată clar publicului tânăr.

Se pare că designerii japonezi s-au concentrat clar pe doleanţele publicului familist, în special cel american, Forester devenind foarte rapid unul dintre cele mai sigure şi apreciate SUV-uri în USA.

Forester este mai lung decât ix35 cu 15 cm, plasându-se între SUV-ul coreean şi fratele mai mare al acestuia, Hyundai Santa Fe. În schimb, Forester are un ampatament mai redus cu 2,5 cm, fiind şi mai puţin lat decât ix35.

Forma mai puţin cizelată a lui Forester mai ascunde un avantaj: o gardă la sol de 215 mm, mult mai mare decât cei numai 170 mm din cazul lui ix35. Însă maşina japoneză reuşeşte să pară un fel de break mai înalt şi mai "turtit" decât Subaru Outback, având o imagine foarte cuminte. De fapt, cea mai cuminte imagine faţă de concurenţii din acest comparativ.

INTERIOR

Nivelul calitatii este ceva mai bun in Hyundai ix35, dar Forester are o ergonomie mai evoluata

Când intri în Subaru Forester, nu vei rămâne surprins de stilul simplist al cockpitului şoferului - situaţie total diferită, însă, dacă tocmai ai coborât din Hyundai ix35, care parcă e un univers al gadgeturilor, prin comparaţie.

Deşi ne-am fi aşteptat de la Subaru la o calitate a interiorului apropiată de standardele lui Toyota RAV4, se pare că a fost acordată prioritate caracterului pragmatic, plasticele nefiind aşa de plăcute ca în Hyundai ix35, dar exprimând o soliditate şi o rezistenţă la uzură mult mai mare.

Iar finisajele din "aluminiu", chiar dacă nu vorbim de un plastic prea satisfăcător, conferă bordului o eleganţă interesantă. O eleganţă spartană, dacă vreţi, deoarece gurile de aerisire, butoanele şi afişajele digitale te fac să te gândeşti la o maşină din anii '80. Faţă de modernul ix35, Forester are un interior pur şi simplu onest.

Dar şi foarte ergonomic, deoarece nu are aşa de multe comenzi, iar aşezarea acestora este nu doar logică, ci şi cu un acces mai bun decât în ix35. Doar instalaţia audio poate fi puţin criticată, nefiind la fel de evoluată ca la Hyundai ix35, unde ecranul tactil face clar diferenţa, mai ales pentru cei adaptaţi la epoca modernă.

Poziţia la volan poate fi reglată mai jos decât te-ai aştepta, iar imensa fantă de pe capota faţă te face să te crezi la volanul unui Impreza STi. Totuşi, să nu exagerăm, mai ales că volanul are un diametru prea mare ca să inspire sportivitate. Butoanele de pe el sunt ceva mai uşor de intuit decât la ix35, iar spaţiile de depozitare din jurul şoferului sunt mai generoase.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.