Comparativ Hyundai ix35 vs. concurenţa - Ep. V: ix35 vs. Forester

Subaru Forester are deja o foarte bună reputaţie în segmentul SUV-urilor compacte, dar nu-şi arată atuurile la prima vedere. Hyundai ix35 este foarte fresh - dar oare tinereţea poate face faţă experienţei?

Comparativ Hyundai ix35 vs. concurenţa - Ep. V: ix35 vs. Forester Comparativ Hyundai ix35 vs. concurenţa - Ep. V: ix35 vs. Forester

Subaru Forester a devenit primul SUV cu motor boxer înanul 2002, când a fost lansată prima generaţie, o maşinăcu un design pur şi simplu utilitar, îndulcit puţin prin faceliftuldin 2006. Însă adevăratele atuuri ale lui Forester ţineau decomportamentul surprinzător de bun în afara şoselelor, precum şi deun caracter util foarte bun al interiorului spartan.

A doua generaţie a apărut în 2008, fiind o maşină evoluată latoate capitolele. În privinţa designului, rămâne o maşină maidiscretă, însă capacităţile sale de trecere şi performanţele rămânfoarte bune. Această generaţie vine cu o nouă premierăprintre SUV-uri: primul motor diesel boxer.

Aşadar, în acest ultim episod al testuluicomparativ ProMotor vom vedea dacă pariul lui Hyundai ix35 cu moda are câştig de cauză în faţa caracteruluipragmatic al lui Subaru Forester.

EXTERIOR

Hyundai ix35 este mult mai modern si mai rotunjit, iar Subaru Forester mai discret si clasic

Diferenţele dintre Forester şi ix35 sunt aceleaşi cadintre o doamnă şi o domnişoară: SUV-ul japonez mizează peseriozitate, reuşind să fie o maşină neutră (nici prea reuşită,nici neapetisantă), în timp ce rotunjimile şi stilul foarte freshal lui ix35 fac din maşina coreeană una dedicată clar publiculuitânăr.

Se pare că designerii japonezi s-au concentrat clar pedoleanţele publicului familist, în special celamerican, Forester devenind foarte rapid unul dintrecele mai sigure şi apreciate SUV-uri în USA.

Forester este mai lung decât ix35 cu 15 cm,plasându-se între SUV-ul coreean şi fratele mai mare al acestuia,Hyundai Santa Fe. În schimb, Forester are un ampatament mairedus cu 2,5 cm, fiind şi mai puţin lat decât ix35.

Forma mai puţin cizelată a lui Forester mai ascunde un avantaj:o gardă la sol de 215 mm, mult mai mare decât cei numai 170mm din cazul lui ix35. Însă maşina japoneză reuşeşte săpară un fel de break mai înalt şi mai "turtit" decât Subaru Outback, având o imagine foarte cuminte. De fapt, ceamai cuminte imagine faţă de concurenţii din acest comparativ.

INTERIOR

Nivelul calitatii este ceva mai bun in Hyundai ix35, dar Forester are o ergonomie mai evoluata

Când intri în Subaru Forester, nu vei rămâne surprins de stilulsimplist al cockpitului şoferului - situaţie total diferită, însă,dacă tocmai ai coborât din Hyundai ix35, care parcă e ununivers al gadgeturilor, prin comparaţie.

Deşi ne-am fi aşteptat de la Subaru la o calitate a interioruluiapropiată de standardele lui Toyota RAV4, se pare că a fost acordată prioritate caracteruluipragmatic, plasticele nefiind aşa de plăcute ca în Hyundaiix35, dar exprimând o soliditate şi o rezistenţă la uzurămult mai mare.

Iar finisajele din "aluminiu", chiar dacă nu vorbim de unplastic prea satisfăcător, conferă bordului o eleganţă interesantă.O eleganţă spartană, dacă vreţi, deoarece gurilede aerisire, butoanele şi afişajele digitale te fac să te gândeştila o maşină din anii '80. Faţă de modernul ix35, Foresterare un interior pur şi simplu onest.

Dar şi foarte ergonomic, deoarece nu are aşa de multe comenzi,iar aşezarea acestora este nu doar logică, ci şi cu un acces maibun decât în ix35. Doar instalaţia audio poate fi puţincriticată, nefiind la fel de evoluată ca la Hyundai ix35,unde ecranul tactil face clar diferenţa, mai ales pentru ceiadaptaţi la epoca modernă.

Poziţia la volan poate fi reglată mai jos decât te-aiaştepta, iar imensa fantă de pe capota faţă te face să tecrezi la volanul unui Impreza STi. Totuşi, să nu exagerăm, mai alescă volanul are un diametru prea mare ca să inspire sportivitate.Butoanele de pe el sunt ceva mai uşor de intuit decât la ix35, iarspaţiile de depozitare din jurul şoferului sunt mai generoase.

Citeşte mai departe în pagina următoare »