TEST comparativ: Mazda6 vs VW Passat, Ford Mondeo şi Peugeot 508. Noii veniţi din clasa medie

Autor: Adrian Mihălţianu 01 iun. 2015 Teste comparative

Calitatea materialelor diferea în funcţie de nivelul de echipare (nu am reuşit să comparăm versiuni similare în privinţa dotării), dar din ce am mai testat până acum dintre aceste maşini avem o notă maximă pentru Mazda6, care te farmecă pur şi simplu prin modul simplu şi de-a dreptul superb în care a fost gândit, desenat şi asamblat interiorul, urmată îndeaproape de Passat, care respiră în sfârşit calitate şi ne face să uităm toate minusurile generaţiei precedente, Mondeo şi 508 fiind la egalitate, cu materiale plăcute la atingere dar şi zone în care plasticul mai tare îşi face simţită în mod neplăcut prezenţa.

Masiv şi american, Mondeo te îmbracă la fel ca o armură. Sentimentul de siguranţă e pregnant

Cel mai confortabil stai în Peugeot 508, care este mai degrabă o limuzină (deşi nu este cea mai lungă, se comportă ca o maşină de clasă mare), cu fotolii generoase şi masive care-ţi permit setări multiple. Urmează Mazda6, care are însă o poziţie avansată a postului de conducere care nu va fi pe placul tuturor, Passat, care e, ca de obicei, ireproşabil dar nu fermecător, şi Mondeo, care te încinge practic în scaun, pregătindu-te să conduci mai degrabă sportiv decât relaxat.

Mazda6, VW Passat, Ford Mondeo, Peugeot 508: dotări şi gadgeturi

În fine, dotările, gadgeturile şi sistemele audio sunt deja imposibil de distins de segmentul premium, în special în echipările superioare. Chiar şi Passatul de test, care nu avea multe dintre gadgeturile prezente pe echipările de top, oferea tot confortul regăsit în urmă cu doar câţiva ani pe nivelurile de intrare în gamă ale mărcilor premium.

Navigaţia e deja un lucru comun în această clasă

Totuşi, aici apar câteva diferenţe care ţin în primul rând de ergonomie: dacă Mazda6 are cel mai bine poziţionat ecranul central, deasupra bordului, care-ţi permite să consulţi navigaţia fără să-ţi iei practic ochii de la drum, iar Peugeot 508 îl are sus pe consola centrală, cu un efect oarecum similar, Mondeo îl coboară un pic sub bord, dar fără să fie deranjant, iar Passat, în mod total de neînţeles, îl are într-o poziţie coborâtă, specifică generaţiilor vechi, care te obligă să iei destul de mult ochii de pe drum. Şi nu, ecranul din spatele volanului nu te ajută atât de mult cât ar trebui, mai ales când nu ai ecranul digital ultra-avansat, ci indicatoarele de bord normale! Conectivitatea este foarte bună la toate patru, deşi niciuna nu are o ergonomie a comenzilor multimedia de invidiat, aici fiind încă probleme de rezolvat.

 

Diferenţa dintre indicatoarele „normale” şi ecranul digital de la Passat e uriaşă. Optează pentru al doilea, neapărat!

Sub raportul dotărilor, este şi mai greu de făcut o departajare, pentru că fiecare dintre cele patru berline de clasă medie vine cu o listă extrem de lungă de dotări standard, diferenţa fiind făcută mai degrabă atunci când vorbim de dotările opţionale şi mai ales cele de siguranţă, unde fiecare producător are propriile soluţii.

Passat rămâne liderul în acest domeniu, pentru că, aşa cum spuneam în testul dedicat acestei maşini, ştie, în funcţie de opţiuni, să identifice pietoni, să frâneze singur dacă maşina din faţa sa frânează brusc şi tu nu reacţionezi la timp (e capabil să evite complet accidentele la viteze de până la 45 km/h şi să reducă dramatic efectele unui accident la viteze de până la 80 km/h), să se descurce de unul singur în ambuteiajele de pe autostradă (ţine atât banda, cât şi distanţa faţă de maşina din faţă, indiferent că aceasta accelerează sau frânează sau chiar se opreşte, fiind în stare să repornească automat când aceasta se pune din nou în mişcare), ştie să parcheze singur şi să te ghideze dacă ai o remorcă, astfel încât parcarea să fie o joacă de copii. A, şi are cel mai spectaculos ecran digital din spatele volanului, completat cu un HUD de ultimă generaţie pe care e musai să ţi-l comanzi.

Passat, cel mai proaspăt dintre toate, este şi cel mai avansat tehnologic

Mondeo punctează şi el cu o inovaţie, şi anume centura cu airbag încorporat pentru scaunele din spate, apoi cu parcarea automată în spaţii paralele sau perpendiculare, precum şi cu detecţia pietonilor la viteze de până la 80 km/h (cu frânare automată dacă tu nu intervii). Acestea sunt adăugate sistemelor „obişnuite” deja în segment, şi anume asistenţa la unghi mort, recunoaşterea semnelor de circulaţie, frânarea automată la viteze mai mici de 40 km/h şi menţinerea automată a benzii de rulare la viteze de peste 65 km/h.

Mondeo are un arsenal de dotări de siguranţă impresionant, care compensează „domolirea” maşinii

Mazda6 are şi ea pilot automat adaptiv, dar plusează cu un HUD, un gemuleţ care se ridică în faţa ochilor şoferului şi pe care se afişează informaţiile vitale pentru drum, dar fără să fie la fel de evoluat precum cel de pe Passat. Maşina e capabilă să ţină banda singură o perioadă, te „ceartă” dacă eşti prea obosit sau dacă ai depăşit viteza legală într-o zonă cu camere radar şi ştie să frâneze singură în oraş la viteze de sub 30 km/h. În plus, previne sau diminuează impactul cu obiectele la mersul în marşarier cu viteze de până la 8 km/h. În plus, te avertizează când ieşi cu spatele dintre două maşini la venirea unui alt autovehicul din lateral. Transmisia automată îţi permite să alegi şi modul de conducere (normal sau Sport)

Mazda6 a făcut un efort deosebit pentru a ţine pasul cu modelele mai noi. Şi a reuşit

Peugeot 508  a rămas în urmă la aceste aspecte. Avem senzori pentru unghiul mort, pilot automat, asistenţă la parcarea cu spatele, proiectoare de ceaţă cu LED, iar în teorie am putea comanda un HUD şi pentru acest model. Pentru rafinamente precum condusul semi-autonom trebuie să aşteptăm următoarea generaţie.

Acest Nokia al maşinilor de clasă medie, 508 compensează lipsa unor chiţimuşuri high-tech prin ţinuta de drum imperială

Per total, aşadar, Passat este cel mai bine accesorizat (dar multe dintre aceste opţiuni costă), Mondeo şi Mazda sunt oarecum la egalitate, în timp ce 508 rămâne de modă veche, oferind tot ce ai nevoie realmente de la o maşină dar fără a face trecerea în zona high-tech a berlinelor actuale.

Citeşte mai departe despre ţinuta de drum –>

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide