Test de ”feline”: Jaguar XF V6 Diesel S vs. Infiniti M30d

Dacă în clasa mare nu ar exista Audi, BMW şi Mercedes-Benz, am vorbi de o luptă a marilor feline Jaguar XF şi Infiniti M. Două soluţii contradictorii pentru directorii care vor un alt gen de sedanuri diesel premium.

Test de ”feline”: Jaguar XF V6 Diesel S vs. Infiniti M30d Test de ”feline”: Jaguar XF V6 Diesel S vs. Infiniti M30d

Când spun Jaguar, nu mă pot abţine: mă gândesc la istorie, sport şi forme feline. Când spun Infiniti, mă gândesc la un 8 pus la orizontală, la apetitul americanilor pentru gadgeturile japoneze şi la un stil fără rezonanţă. Iar când spun "segmentul premium al clasei mari", mă gândesc la Audi, BMW şi Mercedes-Benz.

Prin urmare, pare că avem în aceeaşi ecuaţie variabile fără nici un fel de legătură. Însă aveam să aflu că, deşi au atuuri diferite, Jaguar XF V6 D S şi Infiniti M30d merită să fie în acelaşi ring. Ba, mai mult, merită atenţia celor care îşi doresc un sedan premium diesel, pretenţios şi bine "utilat".

Comparând cele două modele ca design, parcă am un deja-vu - în sensul că parcă m-aş uita la un duel între un BMW şi un Mercedes-Benz. Şi asta pentru că Jaguar XF arată fluid şi sportiv, iar Infiniti M are un look mai impozant şi dă impresia că e mai masiv şi mai confortabil.

Totuşi, adevărul este că aceste două berline au dimensiuni foarte apropiate, cu o lungime de aproape 5 metri şi un ampatament de 2,9 metri. Însă modul în care sunt împachetate este foarte diferit. Jaguar XF aş spune că suscită cel mai mare interes, deoarece este modelul care a marcat o schimbare istorică în filosofia Jaguar, făcând trecerea de la epoca tradiţională la una futuristă.

Aş putea considera XF mai degrabă un concurent pentru coupe-ul cu 4 uşi Mercedes-Benz CLS, datorită siluetei încordate şi cu o suprafaţă vitrată mai redusă. Doar farurile nu mi se par integrate prea bine în peisajul de ansamblu - încearcă să amintească de rădăcinile berlinelor stilate Jaguar, dar cred că designul lor ar fi fost mai unitar dacă se renunţa la rotunjirea din partea superioară.

Faţă de XF, silueta lui Infiniti M inspiră masivitate, chiar un oarecare lux, dar cel mai mult mă frapează discreţia acestei berline cu un stil rotunjit, care nu ascunde originile asiatice ale designului. Botul proeminent, cu o grilă masivă flancată de doi "ochi" ascuţiţi creeză oarecum o puternică imagine de marcă, însă brandul Infiniti, chiar dacă în plină ascensiune europeană, mai are de lucru până să ajungă la un nivel de reputaţie similar cu al concurenţei europene.

Una peste alta, Jaguar XF arată mai apetisant şi mai dinamic, venind în plus cu un greu bagaj de notorietate a mărcii. Aşa încât Infiniti M pare destinat unui public mai în vârstă cu cel puţin 10-15 ani, exprimând o seriozitate parcă mai potrivită directorilor fani ai cravatelor şi costumelor impecabile.

Să vedem cum se prezintă la interior cele două berline, pe următoarea pagină

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.